Posavina

KUD Ravnica s ljubavi prema izvornosti

29.04.2016.
u 07:00

Članice Zajednice kraljice Katarina Kosača, u suradnji s članicama KUD-a Ravnica Oštra Luka – Bok, Orašje, organizirale su tradicijsko druženje u Domu kulture u Oštroj Luci. Pred više od 200-tinjak okupljenih mještana, u prekrasnoj atmosferi, bile su izložene starine koje su naši preci koristili, od predmeta za izradu ručnih radova, do ćilima, šlinge, čipke, pletiva, narodnih nošnji, izrađivanih od raznih materijala, do pribora za kuhanje i izvorno opremljene sobe.

- Kroz dvosatni program, uz glazbu uživo, nastojali smo na najbolji način pokazati bogatu kulturnu baštinu Hrvata Bosanske Posavine. Izveli smo izvorno posavsko kolo i zapjevali gromoglasno naše stare posavske pjesme koje ćemo, nadam se, prenijeti i našim mlađim članicama kako bi pronosile glas posavski i nakon nas, kazala je jedna od članica Ravnice Ruža Pejić. Oštra Luka bila je prva mjesna zajednica u kojoj je Zajednica kraljice Katarine Kosača organizirala takvo druženje, a poručile su kako će s takvom tradicijom nastaviti i u drugim mjestima općine. Kako posavska okupljanja uz šargiju i violinu uvijek prate i posavske delicije, za ovu su prigodu organizatorice pripremile domaće tradicionalne kolače i pite, u kojima su uživali svi posjetitelji. Potpora ovom projektu nije izostala niti od Općine Orašje i MZ Oštra Luka. KUD Ravnica prošle je godine proslavilo punoljetnost. Tijekom gotovo dva desetljeća rada uspjeli su se izdići u društvo koje na najbolji način promovira izvorne folklorne vrednote svojega kraja. Uređuju s puno ljubavi raskošne posavske nošnje, a jednako tako njeguju i tradiciju posavskoga veza. - Ženska pjevačka skupina iz Oštre Luke i Boka također ima vrlo širok repertoar pjesama kao rijetko gdje u BiH, s posebno kvalitetnom izvedbom najstarijih posavskih napjeva, tvrdi vlč. Zvonko Martić, otac karmelićanin iz Duhovnog centra “Karmel sv. Ilije” iz Zidina kraj Buškoga jezera, koji je prvi otkrio i animirao na aktivniji rad. Za isticanje su i četiri članice KUD-a Ravnica - Luca, Manda i Kata Kopić te Ruža Pejić koje redovito sudjeluju na Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi, kako bi pokazale ljepotu stare jedinstvene i čipkarske tehnike – necanja, posebnog u Posavini. U kolovozu, uz nekoliko izložbi, KUD će obilježiti 19. rođendan. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?