Bihać

KŠC Ivana Pavla II. posjetio Zlatko Kramarić

15.07.2017.
u 10:00

Premda se nakon usvojenja elaborata o utemeljenju Srednje medicinske škole pod okriljem Katoličkoga školskog centra “Ivan Pavao II.” u Bihaću, od Skupštine USŽ-a, uz preduvjet da osnivač Banjolučka biskupija osigura sredstva za neometan rad škole, očekivalo da će priča o KŠC Bihać stati, problemi još nisu otklonjeni. U KŠC drže kako zaključci Skupštine nisu ispoštovani, te se problem ne želi riješiti. U Skupštini USŽ pak kažu kako iz ove ustanove nisu dobili traženo jamstvo za buduće financiranje medicinske škole, dok u Vladi tvrde da neće dopustiti da priča ide u krivome smjeru te očekuju da bi konačno rješenje trebalo biti iskristalizirano na sastanku s osnivačem 19.7. u Banjoj Luci.

Utemeljenje škole

Nakon što je Skupština USŽ-a na nedavnoj sjednici donijela poseban zakon kojim je omogućena verifikacija diploma i svjedodžba učenika medicinske škole KŠC “Ivan Pavao II.” u Bihaću, te prihvatili i elaborat o utemeljenju škole, uz preduvjet da osnivač Banjolučka biskupija osigura sredstva za neometan rad škole, za najmanje trogodišnje razdoblje, očekivalo se kako će problemi konačno biti riješeni. U KŠC kojeg je posjetio generalni konzul RH Zlatko Kramarić, kažu kako do toga nije došlo, ali i da se to uistinu ne želi napraviti nego ugasiti ovaj centar. - To je mišljenje više stručnih osoba koje rade u timu ove škole, roditelja naših učenika i mi time za projekt Katoličke crkve, hrvatske Vlade i EU želimo ovdje reći da nisu dobro došli, niti katolici, niti EU, niti hrvatska Vlada ni svi dobri ljudi ove županije, kaže don Slavo Grgić, ravnatelj Katoličkoga školskog centra Ivana Pavla II. u Bihaću. Čvrsto stajalište kako se radi o isključivo političkome pitanju, generalni konzul Kramarić promjenio je nakon sastanka s premijerom USŽ-a. - Čim se stvari rješavaju unutar Skupštine i Vlade nije samo po sebi nešto loše, nego upravo znači da je politika postala svjesna da je senzibilizirana za problem i da ga je spremna riješiti.

Zakonski okviri

Zahvaljujem premijeru USŽ-a što nas je lijepo primio i dao vrlo decidirano uvjerenje da će se problemi rješavati uz poštivanje zakonskog okvira. S te strane kao generalni konzul RH mogu biti doista zadovoljan s ovim sastankom, kazao je Zlatko Kramarić, generalni konzul RH u Banjoj Luci. U Vladi USŽ-a kažu kako neće dopustiti da se dobrosusjedski odnosi s katolicima narušavaju. - Mi ćemo 19. srpnja biti na sastanku s gospodinom Komaricom. Tražit ćemo i odgovornost onih koji su doveli do ovakve situacije, ali jednostrano objašnjavati i davati subjektivna viđenja ove situacije u ovom slučaju nećemo dopustiti i samo ćemo se držati zakonskih okvira i svega što Skupština USŽ donese, kazao je Husein Rošić, premijer USŽ-a. Rošić kaže kako je problem KŠC Ivana Pavla II. u Bihaću nastao 2013. kad je tadašnji ministar obrazovanja bez poštivanja procedura i mimo Skupštine dao suglasnost na elaborat o ekonomskoj opravdanosti ove škole. Potvrdio je kako je cjelokupna dokumentacija proslijeđena Županijskome tužiteljstvu u Bihaću kako bi se preispitala odgovornost osoba koje su u tomu sudjelovale. Intencija Vlade je štititi interese učenika i roditelja, ali i funkcioniranje KŠC dovesti u zakonske okvire. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?