zatraženo odgađanje sjednice

Kriza na pomolu: Srbi će bojkotirati sjednicu Parlamenta BiH

parlament bih
15.02.2017.
u 16:00

Predstavnici stranaka iz Republike Srpske kazali su da će doći u zgradu Parlamenta, ali da neće nazočiti sjednici.

U Sarajevu je sutra trebala biti održana sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH. Međutim, kako sada stvari stoje, predstavnici stranaka iz Republike Srpske će bojkotirati sjednicu.

Mladen Bosić (SDS), zamjenik predsjedatelja Zastupničkog doma Šefika Džaferovića, danas je zatražio odgađanje sjednice, prenosi N1. 

Naime, Bosić je zatražio danas na sjednici Kolegija Zastupničkog doma da se sjednica tog doma zakazana za sutra prolongira dok ne bude donesena službena odluka o (ne)pokretanju revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije. On je sadašnju situaciju nazvao ustavnom krizom kazavši da se smatra da se institucije ponašaju neustavno, s obzirom na to da o reviziji odlučuju pojedinci, a ne intitucije.

Bosić je pojasnio kako ne postoje demokratski uvjeti za održavanje sjednice, obrazlažući da je predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić upozorio na kršenje Ustava zbog odluke da se o toj reviziji presude po tužbi raspravlja na neformalnim sastancima.

Međutim, Džaferović je danas potvrdio da je inicijativa Bosića odbijena i da će sjednica biti održana. 

Predstavnici stranaka iz Republike Srpske kazali su da će doći u zgradu Parlamenta, ali da neće nazočiti sjednici.

"Revizija tužbe se može objesiti mačku o rep, jer nisu ispunjeni uvjeti za reviziju. Problem je u ponašanju, jer Bakir Izetbegović nije Predsjedništvo BiH. Mi ne želimo krizu, ne da nećete imati 100.000 novih radnih mjesta, nego ćete imati 200.000 otpuštenih. Mi ćemo sutra doći u Parlament BiH, ali nećemo nazočiti sjednici", kazala je Aleksandra Pandurević iz SDS-a.

Ivanić je ponovio da bez sastanka članova Predsjedništva BiH ne može biti revizije presude BiH protiv Republike Srbije, te je dodao da o tom pitanju nema suglasnosti među članovima Predsjedništva BiH, ali i da bi podnošenje revizije bilo suprotno Ustavu BiH. 

"Upozoreni smo da se događa oduzimanje ustavnih ingerencija Predsjedništva BiH te u takvim uvjetima ne postoji mogućnost za održavanje normalne sjednice Zastupničkog doma. Tražio sam da se sačeka da bi se stvorili uvjeti gdje bi funkcionirale sve institucije sa svojim ustavnim ovlastima", dodao je Bosić. 

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je ranije rekao da se razmatra mogućnost revizije postupka protiv Srbije za agresiju i genocid, a nakon osuđujuće presude bivšem vođi Srba u BiH Radovanu Karadžiću, koji je u Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju proglašen krivim za ratne zločine i osuđen na 40 godina.

Razlog je najava revizije tužbe koja je bez dogovora svih članova Predsjedništva. Očekuje da Ivanić zakaže sjednicu svih članova Predsjedništva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?