IZ MINUTE U MINUTU: POPLAVE U BOSNI I HERCEGOVINI

Složenim operacijama pokušava se spasiti Posavinu i Brčko: Stižu stručnjaci iz Njemačke

poplave iz zraka
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
20.05.2014.
u 14:03

Vodena stihija rijeka Save i Bosne poplavila je u odžačkoj općini oko 60 četvornih kilometara naseljenih mjesta

Situacija i dalje teška

Glasnogovornik Ministarstva sigurnosti BiH Admir Malagić kazao je večeras Agenciji Fena da je i dalje dosta teška situacija u Posavini, u Orašju, Brčkom, djelimično Bijeljini.

Po njegovim riječima, u Orašju i na dijelu Brčkog su danas trajale vrlo složene operacije gdje su Oružane snage BiH i helikopteri iz Hrvatske pokušali jednom složenom akcijom da zatvore oštećeni nasip i smanje protok vode koji je plavio naselja u ovim općinama.

"Situacija je nešto malo bolja, međutim sve snage i na terenu, i spasilački timovi koji su stigli iz inozemstva su bili angažirani na ovom području", kazao je Malagić.

Dodao je da je situacija dosta teška, velike su potrebe i za humanitarnom pomoći, prije svega za vodom, hranom, ali velike potrebe i za dostavom pumpi za vodu s obzirom da nema pitke vode, za agregatima i svim ostalim s obzirom da već danima nema struje i vode u većem dijelu ovih općina.

Na pitanje kakva je situacija u drugim dijelovima BiH, Malagić kaže da je dosta teška situacija i dalje na području Bijeljine, okolna naselja su pod vodom.

"Ali možemo reći da nije bilo promjena u odnosu na prethodni dan. Dakle, bilo je slično. Brojna naselja oko Bijeljine su pod vodom. Tamo za sada nema nekih promjena kad su u pitanju nasipi, ali i dalje je tu na terenu ostao međunarodni spasilački tim iz Velike Britanije. I druge snage su angažirane na tom dijelu gdje se brane nasipi i pokušavaju da se obrane ostala naselja od eventualno novog dotoka vode", kazao je Malagić.

Stižu brojne pomoći
Sutra se očekuje da u Banja Luku stigne pomoć SAD-a. Radi se o šest kamiona, to je pomoć SAD-a koja ide iz pravca Italije. Iz Rumunjske, također, kopnenim putem stiže pomoć. Radi se o najosnovnijim potrepštinama za pogođena područja. Pomoć je krenula i iz Bugarske. "Imamo najavu iz Japana, te će avionom biti dostavljena najpotrebnija pomoć u vidu hrane, agregata, pumpi za vodu i drugih potrepština kada su ovakve situacije u pitanju, znači kada su poplave, klizišta i veliki broj ljudi koji su morali napustiti svoje domove",kazao je Malagić. Tim iz Francuske je danas upućen prema Srebreniku, s obzirom da i tamo veliki broj naselja nema pitku vodu. "Dolaze i stručnjaci iz Njemačke. Oni trenutno na terenu procjenjuju koja naselja su trenutno najugroženija, odnosno kojima je najneophodnije da se instaliraju te pumpe za prečišćavanje vode. Nakon njihovog izvještaja očekujem da iz Njemačke stignu i timovi koji će raditi taj dio, osiguravanje pitke vode za stanovništvo na poplavljenim područjima", kazao je Malagić. 

U Prijedoru kritično
Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da su nakon povlačenja vode iz poplavljenih područja u ovom gradu na tri mjesta locirana minsko-eksplozivna sredstva, koja su propisno obilježena i osigurana.

- Očekujemo da će sutra ekipa deminera ukloniti ta sredstva. Imali smo situaciju da je voda nosila jedan hladnjak u kojem se nalazilo devet bombi - rekao je Pavić novinarima u Prijedoru nakon sjednice Stožera za izvanredne situacije. Upozorio je stanovništvo da se drži uputstava za upotrebu vode iz gradskog vodovoda, budući da je Dom zdravlja registrirao povećan broj stomačnih oboljenja.

Molba da dođe epidemiolog
Situacija na području općine Orašje i dalje je nepromijenjena. Naselja Vidovice i Kopanice su ugrožena, a mještani ističu kako nemaju vode nikako, te mole za pomoć.

- Radimo na terenu konstantno. Ima mnogo obitelji, djece i starih o kojima treba brinuti. Molimo da nam dođe epidemiolog da nas uputi kako da se zaštitimo od raznih epidemija kako situacija ne bi izmakla kontroli - rekla je Anđelka Jović iz Orašja.

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić obišao je jučer poplavljena mjesta općine Orašje.
- Bio sam na terenu te se uvjerio u teško stanje, ali osjetio sam i svoju nemoć da ljudima pomognem. Zato ću pokrenuti dobrotvornu akciju prikupljanja pomoći, kako bi se život u župama čim prije normalizirao. Posebno potičem da susjedne župe iskažu solidarnost u materijalnoj, moralnoj kao i bratskoj pomoći sa župama pogođenim poplavama i klizištima - rekao je kardinal Puljić.

Grad Orašje nije ugrožen niti poplavljen, za razliku od Domaljevca, Šamca, Vidovica i Kopanica. Pumpe koje su donirane iz Njemačke rade 24 sata i ispumpavaju vodu.

Gospodarstvenici RS-a ponašati će se u skladu s instrukcijama Republičkog kriznog stožera
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik održao je sastanke sa predstavnicima cestarskih tvrtki i s predstavnicima tvrtki koje se bave proizvodnjom namještaja, a koje su izrazili spremnost da surađuju sa kriznim stožerom, s ciljem prevazilaženja i sanacije svih posljedica katastrofalnih poplava.

Dodik je, u skladu sa izvanrednom situacijom koja je proglašena, tražio od gospodarstvenika da se ponašaju u skladu s instrukcijama i naredbama Republičkog kriznog stožera.

Sastancima su prisustvovali i šef Republičkog kriznog stožera Željka Cvijanović, ministar financija Zoran Tegeltija, ministar prometa i veza Nedeljko Čubrilović i minstar industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević, priopćeno je iz ureda entitetskog predsjednika.

Voda nije naštetila Sarajevskoj županiji
Veliko nevrijeme koje je proteklih dana haralo BiH i susjednim zemljama nije mimoišlo ni zaštićena područja Sarajevske županije. Kako je rečeno Agenciji Fena u JU „Zaštićena područja Kantona Sarajevo“, na osnovu pregleda stanja na terenu na svim područjima, može se konstatirati da ipak nije bilo većih materijalnih šteta. 

 

Komentara 1

Avatar maladala
maladala
15:41 20.05.2014.

Interesantno kako Mandzukic, Djokovic i jos dosta sportasa kupuje pomoc za svoje novce ili novce daruje a vjerske zajednice katolicka, pravoslavna, bosnjacka 3 dana nakon poplava kazu da ce osnovati dobrovoljne akcije a te akcije vec postoje jer se narod preko socijalni medija vec davno sam oragnizao u pomoci za ove jadne ljude koji su unesreceni vodenom katastrofom!!!!! Nista ne daju iz svoga dzepa a puni su kao brod! Oni samo novce traze a onima jadnim kojima treba pomoci ce BOG pomoci, smilovat ce se valjda!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?