susret na Bledu

Krišto s Michelom: Pregovarački proces s EU otvoriti najkasnije do kraja 2023.

28.08.2023.
u 19:11

Krišto je naglasila kako ispunjenje uvjeta iz Mišljenja Europske komisije ostaje u fokusu rada Vijeća ministara BiH u narednom razdoblju, te da su mnogi koraci u tom pravcu već učinjeni

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto razgovarala je danas, nakon održanog panela lidera “Zapadni Balkan: Proširenje”, s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom o europskom putu Bosne i Hercegovine.

Krišto je zahvalila predsjedniku Michelu i Europskom vijeću na kontinuiranoj potpori Bosni i Hercegovini. Dodala je kako je to dodatni poticaj za ubrzanje reformskih procesa na putu ka članstvu u EU, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Naglasila je kako ispunjenje uvjeta iz Mišljenja Europske komisije ostaje u fokusu rada Vijeća ministara BiH u narednom razdoblju, te da su mnogi koraci u tom pravcu već učinjeni. Naglasila je važnost što hitnijeg otvaranja pregovaračkog procesa, a najkasnije do kraja 2023. godine, Bosne i Hercegovine s Europskom unijom.

Također, istaknula je kako je u cilju stabilnosti i jačanja demokracije i vladavine prava u BiH nužno pristupiti ograničenoj promjeni Ustava BiH i cjelokupnoj izbornog zakonodavstva na način da se osigura stvarna ustavna jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda, kao i otkloni diskriminacija prema drugim građanima BiH. Radi toga je nužno izvršiti implementaciju Odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim razinama, kao i implementaciju svih presuda Europskog suda za ljudska prava.

Na sastanku je razgovarano i o poduzetim koracima na reformi zakona.

Krišto je istaknula da je Vijeće ministara BiH usvojilo i uputilo Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje Zakon o slobodi pristupa informacijama na razini institucija BiH, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH, Prijedlog zakona o organizaciji tržišta vina u Bosni i Hercegovini u novom tekstu, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom Vijeću BiH.

Istaknula je kako je Prijedlog zakona o sudovima BiH, čije je usvajanje dogovoreno na političkoj razini, trenutno na usuglašavanju.

Izrazila je nadu da će navedeni zakoni biti usvojeni u Parlamentarnoj skupštini BiH, čime bi naša zemlja učinila veliki iskorak ka EU, navodi se u priopćenju iz Vijeća ministara BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije