Predsjedateljica Vijeća ministara BiH

Krišto: Reformski zakoni BiH vode korak bliže EU i dokaz su našeg predanog i ubrzanog rada na ispunjavanju uvjeta

Borjana Krišto
Armin Durgut/Pixsell
30.08.2023.
u 17:50

"Ovo je jasan pokazatelj kako naša zemlja radi konstantno na ispunjavanju uvjeta za pridruživanje EU. Isto tako govori o našoj opredjeljenosti i posvećenosti ciljevima i europskim vrijednostima na kojima počiva Europska unija", poručila je Krišto.

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto izrazila je zadovoljstvo zbog usvajanja pet reformskih zakona na Parlamentarnoj skupštini BiH: Prijedlog zakona o slobodi pristupa informacijama na razini BiH, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, prijedlog zakona o Visokom i sudskom tužiteljskom vijeću BiH, Prijedlog zakona o vinu i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima.

„Usvojeni zakoni, koji su prethodno usvojeni i upućeni u parlamentarnu proceduru od strane Vijeća ministara BiH, iznimno su važni za daljnji europski put naše zemlje. Ovo je jasan pokazatelj kako naša zemlja radi konstantno na ispunjavanju uvjeta za pridruživanje EU. Isto tako govori o našoj opredjeljenosti i posvećenosti ciljevima i europskim vrijednostima na kojima počiva Europska unija", poručila je Krišto.  

"Prijedlog zakona o sudovima BiH, čije je usvajanje dogovoreno na političkoj razini, trenutačno je na usuglašavanju i očekujem da će vrlo skoro biti usvojen na Vijeću ministara BiH i upućen Parlamentarnoj skupštini BiH. Svi ovi reformski zakoni našu zemlju vode korak bliže Europskoj uniji i dokaz su našeg predanog i ubrzanog rada na ispunjavanju uvjeta za pridruživanje europskoj obitelji. Želim posebno istaknuti važnost što žurnijeg otvaranja pregovaračkog procesa,  najkasnije do kraja 2023. godine, Bosne i Hercegovine s Europskom unijom a upravo usvajanje današnjih zakona govori u prilog tomu da su naša očekivanja realna", naglasila je Krišto.
 
"U cilju stabilnosti i jačanja demokracije i vladavine prava u BiH nužno je pristupiti ograničenoj promjeni Ustava BiH i cjelokupnoj izbornog zakonodavstva na način da se osigura stvarna ustavna jednakopravnosti sva tri konstitutivna naroda kao i otkloniti diskriminacija prema drugim građanima BiH. Radi toga je nužno izvršiti implementaciju Odluke Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda na svim administrativno-političkim razinama kao i implementaciju svih presuda Europskog suda za ljudska prava čime bismo zaokružili jedan proces koji nas vodi bliže Europskoj uniji.“, kazala je predsjedateljica Krišto, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije