Predsjedništvo HDZ BiH

Krišto: Osnovni stav HDZ-a BiH je da jedan narod ne bira drugome narodu političke predstavnike

Predsjedništvo HDZ BiH
11.12.2015.
u 17:23

Usvojiti model koji bi Hrvatima osigurao da mogu birati svoje predstavnike za člana Predsjedništva i Dom naroda te na taj način eliminirati mogućnost preglasavanja, zaključeno je na sjednici

Danas je u Domu HDZ-a BiH u Mostaru održana peta sjednica Predsjedništva HDZ-a BiH kojom je predsjedala Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ-a BiH.

Na sjednici je razgovarano o mogućim rješenjima izbornog zakonodavstva u BiH i  prijedlozima za izmjene, ukazano je na prednosti i nedostatke mogućih riješenja koja su ponuđena, priopćeno je iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

Uz analizu izbornog zakona i prihvatljivih modela za izbor člana Predsjedništva BiH, na sjednici je razgovarano i o načinu izbora u Dom naroda. Potrebno je usvojiti model koji bi Hrvatima osigurao da mogu birati svoje predstavnike za člana Predsjedništva i Dom naroda te na taj način eliminirati mogućnost preglasavanja, zaključeno je na sjednici Predsjedništva.

U izjavi za medije, zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto se osvrnula na rad interresorne pravne skupine, i rekla kako još nije usuglašen dobar dio prijedloga, da je sve na samom početku, a u skorije vrijeme se očekuju konkretniji prijedlozi i zaključci. Promjene izbornog zakonodavstva zahtijevaju i promjene u Ustavu, kako na državnoj razini, tako i na nižim razinama vlasti. HDZ BiH inzistira na provedbi presuda Ustavnog suda BiH, koje se odnose na slučaj Sejdić-Finci i na Grad Mostar, i osnovni stav HDZ-a BiH je da jedan narod ne bira drugome narodu političke predstavnike, istaknula je Borjana Krišto.

Na drugoj po redu održanoj sjednici Središnjeg Odbora HDZ-a BiH, glavni naglasak je stavljen na aktualnu političku situaciju u BiH i poziciju Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH i trenutnu sigurnosnu situaciju u državi koju su ocijenili složenom. 

Središnji Odbor HDZ-a BiH pozvao je sve pojedince, političke predstavnike i institucije BiH na dijalog i kompromis, kako bi se kroz reforme izgradila bolja Bosna i Hercegovina, s posebnim naglaskom na jednakopravnost triju konstitutivnih naroda i ostalih građana u BiH. 

Izražena je potpora predsjedatelju Predsjedništva BiH i predsjedniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću na ustrajnosti pri provedbi reformskog puta Bosne i Hercegovine, puta koji vodi euroatlantskim integracijama na dobrobit svih građana Bosne i Hercegovine, stoji u priopćenju iz Ureda za informiranje HDZ-a BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?