Bledski strateški forum

Krišto na panelu lidera: Proširenje EU-a na zemlje regije ključno za stabilnost i prosperitet

Borjana Krišto - Bled
28.08.2023.
u 17:07

Svjesni smo da put do našeg punopravnog članstva nije lak i da moramo pokazati odlučnost i pristupiti ozbiljnim reformama u svim segmentima društva, kazala je Krišto

Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto istaknula je da je proširenje Europske unije (EU) na zemlje regije ključno za održavanje dugoročnog mira, stabilnosti i prosperiteta, kako u regiji tako i u cijelom EU-u. U obraćanju na panelu lidera „Zapadni Balkan: Proširenje“, u okviru Bledskog strateškog foruma, predsjedateljica Krišto je dodala da je to pretpostavka za ekonomski rast i regionalno povezivanje.

Ocijenila je da je organiziranje ovakvih foruma na najvišoj razini prava prilika za razmjenu i usuglašavanje stajališta te zajednički pristup rješavanju trenutnih izazova kako bi se došlo do zajedničkog cilja, a to je članstvo svih zemalja regije u EU-u.

Krišto je zahvalila državama članicama Europske unije, premijeru Republike Slovenije i domaćinu Bledskog strateškog foruma Robertu Golobu, predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću, predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michellu, kao i institucijama EU-a koje su pružile potporu Bosni i Hercegovini pri dobivanju statusa kandidata, kao i na potpori koju pružaju Bosni i Hercegovini i svim zemljama regije u procesu proširenja i pridruženja.

Svjesni smo da put do našeg punopravnog članstva nije lak i da moramo pokazati odlučnost i pristupiti ozbiljnim reformama u svim segmentima društva, kazala je predsjedateljica Krišto i dodala da je aktualni saziv Vijeća ministara BiH napravio značajan iskorak u pogledu usklađivanja sa zakonodavstvom EU-a te u potpunosti uskladio svoju vanjsku politiku sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a.

Istaknula je važnost što žurnijeg otvaranja pregovaračkog procesa Bosne i Hercegovine s EU-om u korist sigurnosti, stabilnosti te jačanja demokracije i vladavine prava, kako BiH tako i zemalja ove regije.

Ocijenila je nužnim da se EU jasnije i odlučnije opredijeli i odredi o procesu proširenja i članstvu zemalja ove regije u EU-u te dodala kako očekuje da ovaj zajednički panel bude iskorak u tom pravcu, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.


 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije