Sumit u Rimu

Krišto: BiH treba snažnije iskoračiti ka razvoju gospodarstva

12.05.2017.
u 14:52

Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto i Bariša Čolak predsjedatelj Doma naroda PS BiH sudjeluju na Sumitu predsjednika parlamenata Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran (PA UfM) koji se, u sklopu talijanskog predsjedanja, održava u Rimu.

Ovogodišnji sumit s temom „Zapošljavanje, uključivi rast i održivi razvoj u Euromediteranskoj regiji“, okupio je predsjednike parlamenata više od 20 zemalja, koji su tijekom plenarnog zasjedanja imali priliku razmijeniti mišljenja aktualnim temama u regiji.

Raspravljalo se između ostalog o potrebi promoviranja zajedničke politike zapošljavanja, posebice žena i mladih, podršci investicijskim programima, te sveobuhvatnim politikama za zaštitu životne sredine, razmatranju migracija kroz odgovarajuće politike integracije i obuke, te osnaživanju sudjelovanja u kulturnim i znanstvenim programima suradnje.

U okviru teme koja se odnosila na pitanja zapošljavanja, uključivog rasta i održivog razvoja u regiji, svatko se obratio s pozicije svoje zemlje, navodeći specifičnosti, te potrebu zajedničkog djelovanja s ciljem unaprjeđenja regije te povećanja standarda njezinih stanovnika.

U svom obraćanju Borjana Krišto istaknula je kako je održivi razvoj globalni politički dogovor, kojeg čini ravnoteža između socijalnog, ekonomskog i ekološkog aspekta razvoja na svim razinama. Kazala je kako BiH u sklopu integracija u Europsku uniju treba kroz unutarnji politički dogovor i ustrajnu primjenu pravnih i ekonomskih instrumenata, snažnije iskoračiti ka razvoju gospodarstva.

Krišto je također naglasila da Regija Euromediterana, koja obuhvaća zemlje različitog stupnja razvijenosti, različitih kulturnih i civilizacijskih specifičnosti, kroz izgradnju i unaprjeđenje konkurentnih gospodarstava, treba napraviti dodatne iskorake za bolji standard i napredak skladu s aktualnim globalnim kretanjima.

Na marginama susreta Krišto i Čolak sastali su se s više predsjednika parlamenata PA UfM te razmijenili mišljenja mogućnostima unaprijeđena parlamentarne suradnje, stvaranju preduvjeta za razvoj ekonomske suradnje, te podrške euroatlanskim integracijama Bosne i Hercegovine Sumit predsjednika parlamenata okončan je usvajanjem zajedničke deklaracije. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije