IZVJEŠĆE MINISTARSTVA SIGURNOSTI

Kriminal 'pojeo' 88 milijuna maraka

Fahrudin Radončić
Foto: VL FOTO
03.01.2014.
u 09:46

Statistički gledano, gospodarski kriminal po broju počinjenih djela je manji za 2,03%,

Nesređeno političko stanje, ekonomsko posrtanje, stalni problemi u funkcioniranju vlasti očito su se odrazili na povećanje prijetnji od organiziranog kriminala u BiH koji je snažnije ispružio svoje pipke. Unatoč tome, više je to zasluga policijskih struktura, nego je to slučaj s pravosuđem, zabilježen je veći broj prijavljenih predmeta koji, nažalost, potvrđuju tendenciju rasta kriminalnih djela. Radna skupina koju je imenovalo Vijeće sigurnosti izradilo je dokument o prijetnji kriminalnih skupina i organiziranog kriminala, što je i obveza u pravcu približavanja Europskoj uniji, tvrdeći da te skupine sa zapadnog Balkana predstavljaju ozbiljnu prijetnju sigurnosti EU i njezinih država članica.

Korupcija - rak rana

Statistički gledano, gospodarski kriminal po broju počinjenih djela je manji za 2,03%, ali su u porastu kaznena djela korupcije za 14,3%. U porastu su i zloupotrebe narkotičkih sredstava za 10,3%, dok kaznena djela vezana uz trgovinu ljudima imaju povećanje od 25%. Sve to ukazuje da mreže organiziranog kriminala nije lako eliminirati i da djeluju u čitavoj BiH, te da imaju negativan utjecaj na političke i ekonomske strukture i pored brojnih policijskih operacija koje su dale očekivane rezultate. Posebno zabrinjavajući je porast obujma gospodarskog kriminala, pranja novca i korupcije, ističe se u izvješću. Iako pranje novca u nekoliko posljednjih godina stagnira, pa je SIPA u 2012. podnijela sedam izvješća, ukupan iznos „opranog“ novca obuhvaćenog izvješćima u 2012. je za 84% veći nego prethodne godine.

Prijevare, utaje...

Iako je registrirano izvjesno smanjenje kaznenih djela u ovoj oblasti kriminala, ukupan iznos „opranog“ novca

obuhvaćen izvješćima iznosi više od 30,4 milijuna maraka, što je za 84% više u odnosu na 2011, kada je taj iznos bio 16,5 milijuna, dok materijalna šteta prouzročena počinjenim kaznenim djelima iznosi 24,6 mil, što je znatno više u odnosu na usporedno razdoblje kada je bilo 1,5 mil KM. Gotovo jednak je trend i u gospodarskom kriminalu. Iako je zabilježen pad kaznenih djela, zabrinjavajući je iznos učinjene materijalne štete od 58,9 milijuna maraka. Među ovim djelima prevladavaju pronevjere, porezne utaje i carinske prijevare, krijumčarenje, prijevare u gospodarskom poslovanju, obmane kod dobivanja kredita te povrede autorskih prava. Policija je zabilježila 447 slučajeva korupcije, a najčešći su zloupotreba položaja i krivotvorenje službene isprave. Značajno povećanje je slučajeva narkomanije pa je u 2012. zabilježeno 1726 počinitelja. Među najvećim je porast ukradenih vozila. Takvih je 1240 slučajeva a najviše se kradu marke VW, Audi, Škoda, BMW, Mercedes, Renault, Peugeot i Seat. Najčešće završavaju na ilegalnim autootpadima.Četrdesettrogodišnja R.S. iz Goražda ranjena je preksinoć na balkonu stana u ovom gradu zalutalim metkom ispaljenim iz pištolja. Da umalo tragedija bude veća, riječ je o djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova Bosansko-podrinjske županije.

Dok se nalazila na balkonu svog stana, R.S. je, kako je ustanovljeno očevidom, u desnu podlakticu pogodio zalutali metak koji je bio u slobodnom padu.

Prema informacijama goraždanske policije, događaj je 50 minuta nakon ponoći prijavio dežurni liječnik CUM-a Županijske bolnice, nakon što je sanirao ozljede nesretnoj ženi.

- Ozlijeđena je, nakon operativnog zahvata i odstranjivanja zrna kalibra devet milimetara, otpuštena na kućno liječenje. Sreća u nesreći je ta što je metak nije pogodio u glavu ili grudi, što je za nju moglo imati kobne posljedice, potvrdili su iz ove bolnice.

Policija je obavila očevid, a lokacija s koje je ispaljen hitac još je nepoznata. Inače, gotovo da više i nema praznika u BiH, a da se ne dogodi barem jedan ovakav slučaj. Nažalost, do sada je zabilježeno i nekoliko slučajeva sa smrtnim posljedicama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?