Inovacija Lorena Keserovića, bicikliste i osnivača "BCBicycles"

Kreiran prvi bh. električni bicikl

bicikl
16.12.2015.
u 09:57

Firma „BCBicycles“ (Bosnian Concept Bicycles) osmislila je prvi bosanskohercegovački električni bicikl, kao praktično i energetski efikasno prijevozno sredstvo koje bi u gradskim sredinama trebalo postati veoma popularno, smanjiti gužve, ali i zagađenje životne sredine.

Dizajn i funkcije „Modela Z“, u konzultacijama s velikim brojem stručnjaka iz raznih oblasti kao i samih korisnika, kreirao je student Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Loren Keserović, višegodišnji profesionalni biciklista s iskustvom i u prodaji bicikala i opreme i član biciklističkog udruženja „Giro di Sarajevo“. „Model Z“ u odnosu na konkurenciju u Europi ima više prednosti.

Integrirani kompjuter

– Težak je manje od 15 kilograma i zato je najlakši, jednostavno se sklapa za manje od 30 sekundi, a cijena će mu biti niža od cijena sličnih proizvoda. Osnovne komponente su unikatne, a sa integriranom baterijom koja se napuni za sat i po moći će prijeći 30 do 35 kilometara – kaže Keserović te dodaje da integrirani kompjuter biciklisti treba da pomaže u vožnji na nekoliko načina, ali sve detalje ne želi otkrivati.

Finalno sklapanje

S električnim komponentama iz uvoza i ramovima iz pogona kompanije „Bekto Precisa“ u Goraždu, koja mu je pružila veliku podršku i s kojom je načelno dogovorena buduća suradnja, finalno sklapanje radilo bi se u Sarajevu.
Prvi bh. sklopivi električni bicikl financira se iz poslova servisiranja bicikala, a firma pruža i savjetodavne usluge iz ove oblasti. Prvi primjerci „Modela Z“ na tržištu bi se trebali naći krajem iduće godine, a dok u BiH ne budu prepoznate sve prednosti i značaj ovakvih načina prijevoza, trebali bi se izvoziti u Holandiju, Englesku i druge zapadnoeuropske zemlje. 

Začarani krug

„Bosnian Concept Bicycles“ je startup kompanija, koja još nije registrirana zato što nam je preskupo da plaćamo ogromne poreze državi, a još nemamo bicikl u proizvodnji. To što nam je preskupo da se registriramo je otežavajuća okolnost koju je loša politika nametnula ovakvim firmama, jer na mnoge grantove i poticaje se ne možemo prijaviti jer nismo registrirani. To je jedan začarani krug u kojem se poduzetništvo praktično guši umjesto potiče – pojašnjava Keserović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije