Analiza DEP-a BiH

Kreditni rejting BiH plaši strane investitore

Kreditni rejting
26.12.2015.
u 17:06

Iz DEP BiH upozoravaju da se loš kreditni rejting može smatrati jednim od determinirajućih faktora za izravna strana ulaganja u BiH.

Kreditni rejting BiH je među najlošijim u regiji, ali i Europi, pa je u grupi zemalja za koje se stranim investitorima ne savjetuje da ulažu u njih, objavljeno je u novoj analizi Direkcije za ekonomsko planiranje (DEP) BiH.

Prema njima, takav imidž BiH je neizravno loša poruka za investiranje.

Naime, kreditni rejting BiH, prema ocjeni dvije ugledne međunarodne bonitetne kuće "Standard and Poor's" i "Moody's", je B sa stabilnim izgledima i B3 sa stabilnim izgledima, što su ocjene za zemlje s velikim i spekulativnim kreditnim rizikom.

Promatrajući te ocjene, BiH je jedino ispred Albanije, uzimajući u obzir sve zemlje regije, te neke zemlje srednje i istočne Europe. Iz DEP BiH upozoravaju da se loš kreditni rejting može smatrati jednim od determinirajućih faktora za izravna strana ulaganja u BiH, pišu Nezavisne novine. 

S takvim stavom se slažu i ekonomski analitičari u BiH, koji upozoravaju da BiH posljednjih godina postepeno napuštaju strani ulagači, a da nove odbija nestabilna politička situacija u zemlji.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, rekao je da svi svjetski parametri koji se prate u zemljama u okruženju pokazuju da BiH apsolutno nije pogodno tlo i mjesto za investiranje.

"Loše je i to što se vrlo često za potrebe lokalne političke igre koriste dosta jaki termini ili ozbiljne najave aktivnosti kao što su referendumi. U toj cijeloj priči u FBiH imamo konstantno nestabilnu većinu koja formira vlast, tako da kada nas promatra netko tko ima novca za investiranje, prvo će reći da smo politički nestabilni", rekao je Pavlović.

Dodao je kako je pri tome tržište BiH malo i osiromašeno, pa i kad bi neki investitor želio pokrenuti proizvodnju bilo čega, morao bi to raditi za neko tržište koje već ima u inozemstvu, a ne za potrebe domaćeg tržišta. Kada sve uzmemo u obzir, Pavlović kaže kako se ne trebamo čuditi zašto nas napuštaju strani investitori.

"Netko tko ovdje i dođe došao je s mini-biznisom, koji će zaposliti nekoliko ljudi i neće biti značajno rizično ulaganje, tako da u ovom ambijentu koji je stvoren na platformi političkih neslaganja strada ekonomija", rekao je Pavlović.

U ovom dokumentu DEP-a BiH zaključeno je da je nepovoljno poslovno okruženje, u usporedbi s drugim zemljama, među glavnim razlozima nedovoljnog investiranja u BiH, te da isti uzroci odbijaju i strane investitore.

"Uzimajući u obzir i loš kreditni rejting BiH, jasna je poruka potencijalnim investitorima kakav ambijent mogu očekivati ako se odluče investirati u BiH", navode iz DEP BiH i naglašavaju da je zato od ključnog značaja mijenjati taj ambijent, a s njim i takvu poruku investitorima.

Dodaju da bi, u nedostatku mogućnosti utjecaja na neke vanjske faktore i događaje, BiH trebala obratiti pažnju na ono što se može relativno jednostavno brzo promijeniti, kao što su eliminacija nepotrebnih administrativnih prepreka i smanjenje broja potrebnih dozvola za početak poslovanja i gradnje. Kako su naveli, poseban naglasak treba dati na oblast ekonomskog prava, koji se odnosi na provođenje ugovora i zaštitu prava investitora.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?