Salko Bukvarević

Kredite za stambeno zbrinjavanje dobilo 943 branitelja, jednokratnu bespovratnu pomoć za 464 obitelji

branitelji
03.01.2020.
u 10:37

Aplikanti iz braniteljskih kategorija, njih 800, dobili su pravnu pomoć vrijednu 1.210.000 KM posredstvom odgovarajuće fondacije, a putem Fondacije za pomoć u stambenom zbrinjavanju 3.375.702 KM je plasirano za kredite 943 branitelja i članove njihovih obitelji te jednokratna bespovratna pomoć za 464 obitelji. 

Ovo je dio od mnoštva podataka koje je nedavno prezentirao federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, govoreći, osim o mnogim drugim učincima Ministarstva, o pomoći braniteljima putem fondacija i transfera tijekom realizacije programskih zadataka u razdoblju 2015.-2019. godina.

U tom segmentu realizacije je naveo i pomoć u radu boračkih udruženja od 1.800.000 KM, potom izdvajanje 100.000 KM godišnje za sportske igre ratnih vojnih invalida, te 1.450.000 KM za obilježavanje značajnih datuma iz ratne prošlosti, kao i 700.000 KM za spomen-obilježja.

U poglavlju 'Aktivnosti Ministarstva - pomoć braniteljima povratnicima', Bukvarević je kazao kako su u navedenom razdoblju ustanovljeni uredi za podršku povratnicima u Srebrenici, Zvorniku, Foči, Modriči, Kotor-Varoši i Prijedoru, kao i da su javni pozivi koji se raspisuju za tekuće transfere otvoreni za sve braniteljske kategorije bez obzira na mjesto njihovog prebivališta, odnosno i za teritorij Republike Srpske.

Među ciljevima za naredno razdoblje je naveo da u oblasti braniteljsko-invalidske zaštite treba osigurati dostignuti obim prava, sredstava i pravičan status braniteljske populacije u skladu s njenim potrebama i realnim mogućnostima društva kroz pravičnu kategorizaciju i materijalno osiguranje obitelji poginulih branitelja, ratnih vojnih invalida, dobitnika najvećih ratnih priznanja i razvojačenih branitelja BiH te kontinuirane aktivnosti na poboljšanju statusa braniteljskih kategorija.

Sumirajući rezultate programskih zadataka resornog ministarstva za razdoblje 2015.-2019. godina, Bukvarević je na prvom mjestu istaknuo usvajanje Zakona o pravima razvojačenih branitelja i članova njihovih obitelji, za čiju je primjenu osigurano u federalnom proračunu dodatnih 50 milijuna KM godišnje.

Također je naveo objavu registra pripadnika Oružanih snaga, kao i da je 1.200 obitelji poginulih vraćeno u pravo na mirovine, za što je izdvojeno dodatnih 5,3 milijuna KM.

Bukvarević podsjeća da je isplata svih naknada braniteljskim kategorijama, koje prima 94.000 korisnika, redovita, za što se u proračunu planira 300 milijuna KM godišnje.

Za 11.800 korisnika je vraćen isplatni koeficijent za mirovine po Zakonu o prijevremenom umirovljenju, što iziskuje dodatnih 21 milijun KM tijekom godine.

- Programsko opredjeljenje Ministarstva, predviđeno i Reformskom agendom Federalne vlade, jeste da se dostignuta razina pojedinačnih prava i sredstava koja se izdvajaju iz federalnog proračuna za braniteljske kategorije neće umanjivati. U proračunu FBiH i planovima MIO, Federalnom zavodu za zapošljavanje, za 2020. godinu planirano je značajno povećanje izdvajanja sredstava – dodatnih oko 80 milijuna KM za braniteljsko-invalidsku zaštitu - kazao je Bukvarević. 

Takav rezultat, po njegovim daljnjim navodima, postignut je zahvaljujući opredjeljenju resornog ministarstva, Vlade FBiH i Parlamenta FBiH da su ove kategorije građana Bosne i Hercegovine od posebnog društvenog značaja, kao i u županijskoj suradnji s predstavnicima braniteljskih saveza, udruga i udruženja.

U razdoblju 2015.-2019. godina, više od 1,6 milijardi KM je doznačeno na račune pripadnika braniteljskih kategorija; bez kašnjenja su isplaćivane naknade za ratne vojne invalide i obitelji poginulih branitelja (85.000 korisnika), kao i za 4.900 dobitnika najvećih ratnih priznanja. Osim toga, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike za sufinanciranje braniteljskih mirovina izdvaja 55 milijuna godišnje, a općine dodatno 20 milijuna za braniteljsko-invalidsku zaštitu, naveo je, između ostalog, federalni ministar za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević. 
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?