Razvojna agencija Žepče

Kreativci, privatnici... radit će na razvoju tekstilne industrije

04.12.2021.
u 09:22

Razvojna agencija Žepče radi na uspostavi inovacijskog HUB-a za tekstilnu industriju koji će okupiti sve interesne skupine, od privatnog sektora iz industrije tekstila i odjeće, pojedinaca iz područja modnog dizajna, kreativaca iz drugih industrija, prvenstveno turizma, uključujući i akademsku zajednicu, kako bi kreirali jedinstvenu organizacijsku strukturu koja će raditi na unaprjeđenju konkurentnosti tekstilne industrije u BiH, piše Večernji list BiH. 

Lanac vrijednosti

Realizacija je usko povezana s projektom "CreativeWear Plus" koji se trenutačno provodi u više zemalja, a financira se iz Interreg MED programa. Partneri u projektu su: Museo del Tessuto Prato – vodeći partner, Arca Konzorcij iz Italije, Creative Thinking Development iz Grčke koji će se upariti s tri nova tri HUB-a iz Portugala (Universidade de Évora), iz BiH (Razvojna agencija Žepče RAŽ) i Francuske (Prisme-Coopérative d'Activités et d'Entrepreneurs). Svaki od partnera iz zemalja EU-a dijeli svoje prakse i iskustva u okviru zajedničke inicijative, a za RAŽ to je ARCA konzorcij koji prenosi iskustva članova svog HUB-a iz Italije. RAŽ implementira ovaj projekt za područje BiH. Svrha projekta je unaprjeđenje sektora tekstila i odjeće (T&C industry) kroz novi pogled prema kreativnosti, personaliziranom dizajnu te zanatskoj i maloj proizvodnji za teritorijalne lance vrijednosti i kroz primjenu koncepta kružne ekonomije.

Prema riječima ravnateljice RAŽ-a Branke Janko, namjera je da se na jednom mjestu okupe kompanije, obrti, kreativci, obrazovne ustanove, akademska zajednica koja će zajedno kreirati nove vrijednosti u tekstilnoj industriji BiH na principu cirkularne ekonomije. Ovaj model sve je prisutniji u zemljama EU-a posebno s aspekta potpore mladima koji žele svoju kreativnost pretvoriti u održive biznise. S druge strane, tekstilna industrija jedan je od većih zagađivača u svijetu i sve se više s aspekta zaštite životne sredine zagovaraju aktivnosti na korištenju otpada u kreiranju novih vrijednosti u ovom sektoru.

- Jedan od naših prioriteta bit će da kod postojećih i novih kompanija potaknemo da prihvate model kreiranja novih proizvoda kroz recikliranje otpada u tekstilnoj industriji tako da ćemo nuditi nova znanja i pomoć stručnjaka u realizaciji poslovnih modela na principima kružnog gospodarstva, kao i razvoj cjelokupne infrastrukture i povoljnog društvenog konteksta za razvoj modnog dizajna, istraživačkih i inovacijskih centara za tekstilnu industriju, obrazovanje radne snage kao osnove za konkurentnost i održiv razvoj tekstilnih kompanija u BiH - kaže Janko.

O ovoj temi razgovarano je na prvoj stakeholder radionici u sklopu projekta "CreativeWear Plus". Prezentiran je rad socijalne zadruge "Humana Nova" iz Čakovca, kao vodeći hrvatski primjer društvenog poduzeća za radnu integraciju i ponovnu uporabu tekstila, prepoznat i u široj regiji. Predstavila se i ETRI poslovna zajednica iz Ljubljane koja okuplja različite aktere u Sloveniji koji rade po ETRI principima: etičnost, ekonomija usmjerena na humani i održiv razvoj i uvažavanje milenijskih ciljeva organizacije UN-a.

Izložba u siječnju

Jedan od zaključaka sudionika radionice bio je da RAŽ tekstilni HUB treba promovirati kreativna rješenja za održiv razvoj tekstilnog sektora, međusektorsko povezivanje te angažiranje raspoloživog intelektualnog kapitala u implementaciji poslijeindustrijskog otpada u nove proizvode. U idućem razdoblju modni dizajneri okupljeni oko RAŽ-ovog HUB-a, radit će na istraživanju postindustrijskog otpada u Zeničko-dobojskoj, Tuzlanskoj i Sarajevskoj županiji, a radit će i na izradi novih proizvoda na bazi poslijeindustrijskog otpada koji će biti predstavljeni na zajedničkoj izložbi u siječnju u Žepču.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?