blizu Fojnice

Kraljica Katarina Kosača boravila je u Kozogradu: Pogledajte kako to mjesto danas izgleda

Kozograd
Foto: Boris Trogančić
1/7
22.06.2024.
u 14:52

Prema predaji, u Kozogradu je boravila kraljica Katarina Kosača 1463. i odatle je izbjegla pred Osmanlijama u Konjic, a dalje pješice do Dubrovnika i Rima.

Kraljica Katarina Kosača-Kotromanić rado je boravila u Kozogradu koji se nalazi kod Fojnice. Fotograf Boris Trogančić obišao je ovo mjesto, odnosno ostatke tvrđave te zabilježio kako danas izgleda.

Gusta šuma na strmim liticama jugoistočnih padina Matorca krije ostatke srednjovjekovne tvrđave Kozograd. Arheološki ostaci su skromni, ali mogu se razabrati ostaci dvije kule i cisterne za vodu. S ovog mjesta, na nadmorskoj visini od 1.430 metara, pruža se jedinstven pogled na Fojnicu.

Kozograd se u pisanim izvorima prvi put spominje 17. siječnja 1434. godine u pozivu na sud dubrovačkim trgovcima u Bosni zbog nastale štete u pljački karavana u Konjicu.

Prema predaji, u Kozogradu je boravila kraljica Katarina Kosača 1463. i odatle je izbjegla pred Osmanlijama u Konjic, a dalje pješice do Dubrovnika i Rima.

Narodna predanja o Kozogradu govore kako je kraljica Katarina potkovala konje naopako i tako zavarala svoje progonitelje. Tragovi konja još uvijek stoje u stijeni, prenosi Klix.ba.

Također, vjeruje se da su u Kozogradu boravili i stari Grci, koji su inače vrlo čest motiv narodnih predanja ovog prostora. Kako god, padom pod osmansku vlast, daljnji razvoj Kozograda naglo je presječen, izgleda da je po osvajanju grad razrušen i više nije ni obnavljan.

Graditelji su prilikom izgradnje koristili uglavnom lomljeni, a samo u rijetkim slučajevima fino obrađeni kamen. Na stijeni smještenoj uz zapadni dio grada uklesan je natpis čije precizno čitanje nije moguće.

"Nažalost, na ovom mjestu je izgrađen komunikacijski toranj. U neposrednoj blizini se nalazi lovačka kuća i pitka voda pa je moguće odmoriti prilikom posjeta", navodi Trogrančić.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije