TITULE U OBITELJI

Kraljica je za Williamovu djecu napravila iznimku, ali to nije razlog zašto Archie nije princ

14.03.2021.
u 12:11

Intervju s vojvotkinjom od Sussexa i bivšom glumicom Meghan Markle (39) i princom Harryjem (36) s kraljicom talk-showa Oprah Winfrey (67) ne prestaje dizati prašinu i upitnike nad stvarnim razlozima zašto je odmetnuti, sada već bivši, kraljevski par odlučio odstupiti s Dvora i prestati obnašati kraljevske dužnosti.

Mnogi su se zapitali, nakon što je Meghan implicirala da njihov sin Archie nije dobio titulu zbog razloga nevezanih uz protokol, zašto maleni Archie nije dobio titulu princa. Meghan, koja se vjenčala za Harryja 2018. godine, kazala je da se šokirala kad je tijekom trudnoće s Archiejem shvatila da njezino dijete neće dobiti titulu niti osiguranje koje bi mu zbog toga pripadalo. - Govorili su da ne žele da dijete bude princ ili princeza - ne znajući još kojeg je spola - što bi bilo različito od protokola - istaknula je Meghan dodavši da ju je brinula ideja da njezin sin nije siguran, kao i ideja da je prvi član tamnije kože koji neće biti tituliran kao ostala unučad kraljice Elizabete.

U skladu s postojećim konvencijama, Archie bi mogao dobiti titulu princa kada njegov djed, odnosno Harryjev otac, princ Charles (72) naslijedi tron, s obzirom na to da prema tome djeca i muška unučad kralja odnosno kraljice dobivaju titulu princa ili princeze. Međutim, kraljica Elizabeta II. napravila je iznimku za svu djecu princa Williama prije devet godina kada je dopustila da sva njegova djeca nose titule prinčeva i princeza.

Prema riječima Meghan Markle, moguće je da Archieju neće biti pružena prilika da postane princ, temeljeno na razgovorima koji su se vodili tijekom njene trudnoće. Kada ju je Oprah upitala smatra li da je Archiejeva miješana rasa razlog zašto nije tituliran, bivša glumica istaknula je da se o njegovoj boji kože, konkretno "koliko će biti tamnoput kad se rodi" raspravljalo uoči njegova rođenja. Međutim, mnogi koji su gledali intervju istaknuli su kako Archie nije postao princ po rođenju zbog pravila koje je kralj George V. uspostavio prije više od sto godina. Naime, on je 1917. ograničio broj članova kraljevske obitelji koji mogu biti oslovljeni s "Vaše Kraljevsko visočanstvo". Njegova deklaracija drži da titule prinčeva i princeza pripadaju djeci monarha, unučadi muških nasljednika monarha i najstarijem sinu Princa od Walesa, piše Guardian.  S obzirom na to da je Archie praunuk kraljice Elizabete rodio se bez titule, ali nju može steći tek u slučaju kada Charles postane kralj. U jednom trenutku intervjua Meghan upravo to i opisuje. - Kada Harryjev tata postane kralj, Archie i naše iduće dijete postali bi princ ili princeza - rekla je Meghan Opri.

Trenutno su Harry i Archie šesti i sedmi po redu za nasljedstvo krune, ali ako princ William i vojvotkinja od Cambridgea Kate Middleton prošire obitelj, linija nasljedstva će se ponovno pomaknuti. Osmi član u redu za nasljedstvo bit će kćerkica koju princ Harry i Meghan iščekuju ovo ljeto. Williamov najstariji sin George po rođenju je postao princ jer je, poput William, direktno u liniji za nasljedstvo. Njegova baka, kraljica Elizabeta, 2012. je potom donijela posebnu odluku da će sva Williamova djeca biti prinčevi ili princeze, ali taj potez nije ponovila za Archieja.

Meghan je rekla Opri da je kraljevska obitelj raspravljala o novim pravilima koji bi zauvijek onemogućila Archieju da postane princ. On je po rođenju dobio titulu Grofa od Dumbartona, ali su mu umjesto tog, Meghan i Harry nadjenuli ime Archie Mountbatten-Windsor. Harryjeva supruga odbacila je tvrdnje kod Opre da nisu htjeli da Archie nosi titulu princa, jer tvrdi da joj je bilo stalo do osiguranja koje bi mu tada pripadalo.

Još nekoliko članova kraljevske obitelji nema titule, iako ih je kraljica nudila, piše People. Na primjer djeca princeze Anne, Peter Phillips i Zara Tindall, unučad su kraljice Elizabete te ne nose nikakve titule. Što se tiče policijskog osiguranja članova kraljevske obitelji, ona nije automatsko pravo i o njemu ne odlučuje obitelj sama. Odluku zajedno donose obitelj, Ministarstvo unutarnjih poslova i Metropolitanska policija (Scotland Yard). Uostalom, Princeze Eugenie i Beatrice više nemaju osobno osiguranje koje plaćaju porezni obveznici, a nakon što su se Harry i Meghan otisnuli u život "preko bare" njima je osiguranje ponudio glumac i medijski mogul Tyler Perry. Do toga je došlo nakon što je Harry u jednom trenutku tijekom boravka u Kanadi dobio obavijest da će im zbog promjene statusa biti uklonjeno osiguranje.

- Uskoro mi je sinulo "Čekaj, granice se mogu zatvoriti. Maknut će naše osiguranje. Tko zna koliko će potrajati lockdown". Svijet zna gdje smo. Nije sigurno. Moramo otići odavde - pojasnio je u intervjuu s Oprah Winfrey. - Trebali smo kuću, a on je ponudio i osiguranje pa nam je dalo mjesta za disanje dok smislimo što ćemo napraviti - kazao je 36-godišnji princ.

Nakon što su izgubili sve privilegije članova kraljevske obitelji, pa tako i svoje osiguranje, Harry je istaknuo da su se morali okrenuti nasljedstvu njegove majke princeze Diane, što prema Forbesu iznosi oko 10 milijuna dolara, a priznao je da se bez toga ne bi ni izvukao. Odmetnuti kraljevski par sada živi u vlastitom domu u Kaliforniji, točnije Montecitu i vrijedi 14.6 milijuna dolara, tvrdi Forbes. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije