Supružnici iz Viteza

Kraljevići: Dobar čovjek može uvijek postati dobar radnik

03.10.2021.
u 15:20

Priča bračnog para Lejle i Denisa Kraljevića iz Viteza filmska je na razne načine i teško je reći je li bolja ljubavna strana priče ili pak poslovna, po kojoj su postali prepoznatljivi. Supružnici su vlasnici tvrtke Derubis koja stotinama kilometara od mora gradi plovila, a u posljednje vrijeme i luksuzne kamp-kućice. Na početku razgovora za Večernji list Lejlu i Denisa pitamo kako je sve počelo, a za posao prvo se trebala dogoditi ljubav, piše Večernji list BiH. 

Inovacije i nova rješenja

- Ljepota života je u njegovoj nepredvidivosti. Kada život spoji gotovo nespojivo, tada se može očekivati ništa ili sve. U našem slučaju jedan slučajni susret označio je početak lijepe ljubavne priče iz koje je nastala sva poslovna kreacija - pričaju nam supružnici za čiju je ljubav presudan bio susret kod hidroelektrane kod Viteza na koju je svratio stručnjak za turbine iz Rijeke te primijetio divnu PR stručnjakinju iz Viteza. I paralelno s ljubavnom počinje i poslovna priča. - Tvrtku Derubis Yachts pokrenuli smo s partnerima 2019. godine s jasnom vizijom da u srcu Bosne i Hercegovine proizvodimo brodove koji će biti najbolji ambasadori našeg grada i zemlje. Proizvodnja luksuznih brodova od 14 metara ne može biti neozbiljna priča. Bilo je potrebno u taj svijet unijeti puno inovacija, novih tehničkih rješenja i vlastitog iskustva kako bi ta prva bh. jahta praktički otvorila mnoge druge mogućnosti. Jedna od tih mogućnosti bila je i izrada monolitne kamp-prikolice načinjene od istih materijala od kojih se izrađuju i brodovi, što je samo po sebi daleko zahtjevnije i tehnički naprednije od svih dosadašnjih kamp-prikolica - kažu nam supružnici. Ono što im dolazi kao povratna informacija od klijenata jest da su uspjeli u svojim nastojanjima da stvore tehnički odličan proizvod, izvanrednih plovnih osobina s naprednim tehničkim rješenjima. - Naravno da je i izgled odigrao svoje jer smo jednu od prednosti pred drugima definirali kroz ergonomiju unutarnjeg prostora prenošenjem ambijenta superluksuznih jahti na naš 14-metarski brod. Prikolica je brod u malome u kojem je stvoren prostor, a nije potrošen - pričaju. Ističu i da su i jahta i kamp-prikolica apsolutno bh. proizvod. Gotovo sve je projektirano i proizvedeno u BiH. - Brodski motori i navigacija su standardno na svim brodovima u toj klasi jednaki i oni su iz uvoza, dok je sve ostalo naše djelo i djelo naših kooperanata. Autori smo prvog klastera okupljenog oko jednog proizvoda u BiH - ističu.

Mini svijet znanja i zalaganja

Pitamo ih koliko vremena i stručnosti zahtijevaju ovakvi projekti. - Ako uzmemo u obzir da na ovako složenim projektima u velikim svjetskim tvrtkama radi cijela vojska inženjera koristeći se najmodernijim programima, ovi naši proizvodi sigurno dobivaju još jednu dodatnu vrijednost; oni su u potpunosti nastali s ljubavlju i životnim iskustvom na teži, ali nama draži način - naglašavaju Lejla i Denis. Radnike su, otkrivaju nam, od prvog dana birali po načelu “dobar čovjek uvijek može postati i dobar radnik”. - Bilo je nemoguće očekivati da ćemo u kraju u kojem se brodovi ne grade pronaći definirane i iskusne stručnjake pa smo krenuli kroz naobrazbu i prenošenje znanja. Bit će zanimljivo za nekoliko godina sjetiti se naših početaka kada već bude “pod normalno” da se u Bosni i Hercegovini grade brodovi - ističu s ponosom. Ono što je danas zanimljivo i može se zamijetiti jest da kod poduzetničkog bračnog para iz Viteza nema gunđanja ni prigovaranja niti uvlačenja u političke igre koje, nažalost, puno puta koče gospodarstvo.

- Nije nam jednostavno nositi se s nerazumijevanjem društva. S druge strane, drago nam je što nismo korisnici poticajnih sredstava i što izravno ovisimo o vlastitom radu. Apsolutno smo apolitični, cijepljeni protiv svih stranaka, tako da je i to jedan od razloga zašto nikada ništa nismo dobili. Ne gradimo samo brodove i kamp-prikolice, gradimo i mini svijet u kojem je jedina vrijednost koju priznajemo znanje, zalaganje i rad - kažu nam. Pitamo ih i kako zaustaviti trend iseljavanja iz BiH. - Vrlo je jednostavno zaustaviti trend iseljavanja. Dobrim plaćama i modernim poslovima. Pitanje svih pitanja je žele li oni koji o tome odlučuju da se taj trend zaustavi ili ne žele - naglašavaju. Ono zbog čega su Vitežani ponosni na svoje Kraljeviće je i njihov humanitarni rad. - Nekako smo, vođeni mišlju da humanitarni rad ne može biti samo jednokratna pomoć, došli do rješenja kroz otvaranje Humanitarne udruge “Viteško srce” kroz koju možemo na bolji način biti korisni zajednici. I tu povezujemo nespojivo i dokazujemo da dobri ljudi nemaju dob, spol, nacionalnost, vjersku ili stranačku pripadnost. Kroz našu udrugu prekrasno je vidjeti kako jedni pomažu drugima, nekada javno, nekada tajno. Najveća je sreća učiniti nekoga drugoga sretnim. To vrijedi više od svih poslovnih uspjeha - naglašavaju. Za kraj otkrivaju i da pripremaju nove projekte u budućnosti, ali prioritet će im u 2022. godini biti podizanje proizvodnosti na višu razinu, novi ciklus zapošljavanja i tržišno pozicioniranje.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?