vrijednosti 38,5 milijuna dolara

Krajem ove ili početkom sljedeće godine helikopteri Huey II stižu u BiH

09.09.2021.
u 08:35

Ministarstvo obrane BiH uz pomoć Vlade Sjedinjenih Američkih Država ugovorilo je nabavku četiri helikoptera tipa Huey II (UH II) vrijednosti 38,5 milijuna dolara. Isporuka se očekuje do kraja ove ili početkom sljedeće godine.

Kako je za Klix.ba rečeno u Ministarstvu obrane BiH, na iznos od 38,5 milijuna KM potrebno je dodati špediterske, troškove carine i PDV-a, a za realizaciju ovog ugovora osigurana su financijska sredstva.

"Helikopteri tipa Huey II (UH II) su višenamjenski helikopteri i pored korištenja za potrebe OS BiH mogu se koristiti za pomoć civilnim strukturama: za medicinski transport, evakuaciju povrijeđenih, gašenje požara iz zraka…", odgovaraju iz Ministarstva obrane BiH na pitanje o namjeni letjelica.

Kako su objasnili, Oružane snage BiH trenutno raspolažu sa 38 helikoptera - srednji transportni helikopteri tipa Mi-8T, Mi-8MTV1 i Mi-17 te laki višenamjenski helikopteri UH-1H i Gazela.

"Usljed zastarjelosti, isteka resursa i više utvrđenih neispravnosti vitalnih sklopova, od navedenog broja trenutno je u postupku rashodovanja 13 helikoptera. Helikopterima tipa Mi8T, Mi-8MTV i Mi-17 je istekao vremenski resurs između dva generalna remonta. Za novu realizaciju generalnog remonta potrebna su značajna finacijska sredstva. Operativnost preostalih helikoptera je direktno vezana za ispravnost sklopova helikoptera i raspoloživost vremenskih resursa", navode iz ministarstva.

Kako dodaju, Ministarstvo kontinuirano realizira određene aktivnosti osnovnog održavanja helikoptera u cilju podizanja njihove operativnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?