Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Kradu se mostovi, dijelovi pruge, zaštita na autocesti...

20. ožujka 2019. u 20:00 0 komentara 568 prikaza
Pogledajte galeriju 1/4

Na nekoliko lijevčanskih dionica autoceste Gradiška – Banja Luka pokradeni su paneli zvučne izolacije, čime je ovaj infrastrukturni objekt oštećen. To se događa dulje vrijeme, a počelo je samo nekoliko mjeseci nakon otvaranja ove moderne prometnice, piše Večernji list BiH. 

Kasnije je krađa dobivala sve veće razmjere, a sadašnji prizori “očerupane” izolacije s obje strane ceste slikovito ilustriraju odnos stanovništva obližnjih naselja prema ovom infrastrukturnom objektu.

Zanimljivi razlozi

Raspitujući se u navedenim selima tko i zbog čega krade zvučnu izolaciju, od osoba koje insistiraju na anonimnosti portal Srpskainfo dobio je zanimljive odgovore. “Vandali kradu i žicu kojom je cesta ograđena, a najviše dijelove zvučnog zida. Oni time pokrivaju kokošinjce ili ograđuju svinjce i torove za drugu stoku. Prave i klupe za sjedenje i koješta. To treba istražiti; smatramo da nije teško otkriti počinitelje”, kazali su. Krađa zvučnih panela nije jedina bizarna koja se dogodila u BiH. Krađe šahtova odavno su svakodnevnica iako su za stanovnike bilo koje druge zemlje u svijetu nezamislive.

Na meti lopova - sve

Najbizarnije su svakako krađe mostova. Podsjetimo, prije svega nekoliko mjeseci, točnije u listopadu prošle godine, u Zenici su nepoznate osobe ukrale dio mosta u dužini od oko 30 metara na koji je bio ovješen magistralni plinovod. Nepoznate osobe izrezale su željeznu konstrukciju mosta i time dovele u opasnost ljude i materijalna sredstva. Ovo nije jedini slučaj krađe mosta u BiH. U Brčkom je 2012. godine ukraden željezni most težak nekoliko tona, koji je na potoku Zovičica u brčanskom prigradskom naselju Dizdaruša povezivao posjed Zejnebe Spahalić. Prema tragovima koji su ostali na zemlji, može se zaključiti da su kradljivci odvojili vijke za vezivanje željezne konstrukcije za betonske stupove i jačim traktorom odvezli je u smjeru najbliže asfaltirane ceste. Također, u više navrata dogodile su se krađe trafostanica, najvjerojatnije zbog bakra, a pri krađama nekoliko osoba smrtno je stradalo zbog strujnog udara. Jaku kišu i nestanka struje lopovi su 2013. godine iskoristili kako bi ukrali trafostanicu koja se nalazila na lokaciji Vučji grm u selu Lisice. Ovo je samo jedan od mnoštva primjera. Prometna signalizacija pored prometnica, kao i šahtovi jedan su od učestalijih objekata krađe. Međutim, krađe na željeznicama prouzročile su višemilijunske štete. Osim kolosiječnog pribora, signalno-sigurnosnih kabela, pragova i pružnih oznaka, lopovi kradu i zatezne utege, iako je to opasno čak i za život onih koji kradu. Četiri vagona teretnog vlaka iskliznula su iz tračnica 2014. u Zenici. Tom prilikom jedan vagon se prevrnuo i došlo je do rasipanja tereta. Uslijed iskliznuća i prevrtanja vagona, došlo je do loma stupa obilaznog voda kontaktne mreže i deformacije oko 20 metara pružnog kolosijeka. Uzrok je bila krađa vijaka, kojim se tračnice pričvršćuju za prag. Dio navedenih krađa je napad na živote ljudi.•

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.