PLAN

Kovač najavljuje da će se u RH ponovno osnovati ministarstvo dijaspore

Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
19.02.2014.
u 09:39

Predsjednik Odbora HDZ-a za Hrvate u BiH Milan Kovač rekao je da je neupitna potpora Hrvatske na europskome putu BiH

Visoki HDZ-ovi dužnosnici eurozastupnik Andrej Plenković i predsjednik Odbora za Hrvate iz BiH Milan Kovač ocijenili su jučer kako je federalizacija BiH nužna i predstavlja preduvjet kako bi se postigla jednakopravnost tri naroda i građana, a zemlja napravila potrebne kompromise i približila se Europskoj uniji. “Rezolucija Europskog parlamenta o napretku BiH u europskim integracijama za 2014. godinu” bila je tema javne tribine koja je održana na Filozofskom fakultetu. Zastupnik HDZ-a u Europskom parlamentu je naglasio da rezolucija predstavlja snažnu političku poruku i promjenu paradigme gledanja međunarodne zajednice, napose institucija EU-a na BiH.

Federalizam

“To je načelo ravnopravnosti, decentralizacije i federalizacije BiH. Federalni model je nešto što je poznato i prepoznato u brojnim državama-članicama EU. Svima nama je cilj da dođe do smirivanja situacije da se provedu ustavne reforme na načelima decentralizacije, ravnopravnosti i federalizacije BiH jer smatramo da jednakopravni konstitutivni narodi mogu ubrzati europski put zemlje”, rekao je Plenković novinarima. Po njegovim riječima, ova rezolucija dolazi i u kontekstu aktualnih nemira u BiH.

Predsjednik Odbora HDZ-a za Hrvate u BiH Milan Kovač rekao je da je neupitna potpora Hrvatske na europskome putu BiH, a napose inzistiranju da tri naroda imaju jednakopravnu poziciju u zemlji.

Ministarstvo

“Hrvatski narod se ima pravo izjasniti kakvu BiH želi. Hrvati su protiv onih koji se separatistički izjašnjavaju o BiH, ali i onih koji žele unitarizirati zemlju. Hrvati su stabilizirajući čimbenik za očuvanje države BiH”, rekao je Kovač. On je tijekom predavanja u amfiteatru Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru istaknuo kako će jedna od prvih odluka nove vlade RH za koju je rekao da će je osnovati HDZ sa svojim partnerima biti odluka o utemeljenju ministarstva za dijasporu. To je ministarstvo postojalo do 2001. godine, no onda je ukinuto odlukom tadašnje šestorke u Zagrebu. Kovač je odbacio i optužbe da je prvi predsjednik Hrvatske dr. Franjo Tuđman sudjelovao u podjeli BiH. “Imputirati da je Tuđman dijelio BiH, protjerivao druge narode, je apsolutna krivotvorina”, rekao je Kovač. On je time negirao navode bošnjačkog člana bh. Predsjedništva Bakira Izetbegovića koji je za Večernjak optužio Tuđmana za zavađenje Bošnjaka i Hrvata, stradanje i progon civila.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?