podrška

Kostarakos - Podrška Bosni i Hercegovini na putu ka članstvu u EU

sdfs
30.01.2017.
u 18:45

 Ministrica obrane BiH Marina Pendeš, zamjenik ministra obrane Sead Jusić, načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general Anto Jeleč sa zamjenicima generalima Senadom Mašovićem i Mirkom Tepšićem sastali su se danas u Ministarstvu obrane s generalom Mikhailom Kostarakosom, predsjedateljem Vojnog komiteta Europske unije.

U pratnji generala Kostarakosa bili su general potpukovnik Gunter Hofler, brigadni general Arnaud Ladrange, viceadmiral Gluzsko Waldemar i major Tomasz Visinski.

Svrha ovog sastanka bilo je razmatranje i razmjena mišljenja u vezi s aktualnim pitanjima europskog i euroatlantskog integracijskog procesa BiH iz domena obrane, s posebnim osvrtom na suradnju Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH sa EUFOR-om.

Ministrica obrane BiH je tijekom susreta informirala generala Kostarakosa o aktivnostima Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH koje realiziraju u okviru svojih redovnih zadataka, kao i o aktivnostima i sudjelovanju naših pripadnika u operacijama podrške miru.

Ona je posebno naglasila činjenicu da prisustvo međunarodne zajednice u BiH i u praktičnom, ali i u psihološkom smislu značajno doprinosi stabilnosti zemlje i da prisustvo NATO štaba i EUFOR-a znači bezrezervnu podršku procesu euroatlantskih integracija BiH.

Pendeš je ovom prilikom istakla veliki doprinos EUFOR-a u razvoju samostalnih i samoodrživih kapaciteta obuke jedinica OSBiH i izrazila zadovoljstvo što je BiH potpisala Sporazum s Europskom unijom o načinu sudjelovanja pripadnika OSBiH u operacijama upravljanja kriznim situacijama EU.

Gosti iz Brisela su informirani i o aktivnostima MO i OSBiH vezanim za rješavanje pitanja viškova naoružanja, municije i minsko-eksplozivnih sredstava, procesu deminiranja na cijelom području Bosne i Hercegovine i našem aktivnom pristupu i angažmanu u okviru regionalnih inicijativa.

Na sastanku je bilo govora i o nedavno usvojenom dokumentu Pregled obrane i Planu modernizacije Oružanih snaga, ali i završetku aktivnosti na izradi Plana implementacije netom usvojenog Pregleda obrane.

Ministrica obrane BiH je izrazila nadu da će naši prijatelji i partneri iz Europske unije i dalje podržavati naš reformski put, te savjetodavno i prijedlozima pomoći da naša zemlja napravi pozitivne pomake u procesu priključenja EU i NATO-u.

Pendeš je kazala da je ovaj sastanak i posjeta generala Kostarakosa pokazatelj da EU u BiH i Oružanim snaga BiH vidi partnera i da snage EU u Oružanim snagama BiH vide partnera, "a to je svojevrstan izazov za OS BiH i potvrda da naš euroatlantski put i europski put nema alternative  i da je ovo jedna pozitivna poruka kako pripadnicima MO i OSBiH tako i svim stanovnicima Bosne i Hercegovine”.

General Kostarakos se zahvalio ministrici Pendeš na prijemu i odvojenom vremenu i istakao da su načelnici generalštabova zemalja EU upoznati s dostignutim rezultatima reforme obrane u Bosni i Hercegovini, ali i da očekuju daljnji progres i napredak, jer su ovo procesi koji traju i zahtijevaju stalnu nadgradnju i prevladavanje brojnih izazova.

On je naglasio da je sastanak bio prilika da se razmjene mišljenja o aktualnim i najnovijim prlikama u Bosni i Hercegovini ali i o našoj vrlo konstruktivnoj suradnji ostvarenoj do sada i da Vojni komitet EU smatra prisustvo EUFOR-a izuzetno značajnim za održanje sigurnosti i stabilnosti zemlje, kao da su snage EUFOR-a ovdje da pomognu u osiguranju izgradnje kapaciteta OSBiH.

On se zahvalio na najavi sudjelovanja OSBiH u mirovnoj misiji u Centralno-afričkoj republici i našim vojnim aktivnostima s određenim brojem oficira zajedno sa snagama Europske unije, i apostrofirao da Vojni komitet EU u potpunosti podržava BiH partnerstvo u naporima i operacijama koje provode snage Europske unije, te  izrazio uvjerenje da će to značajno doprinijeti još većoj prepoznatljivosti i vidljivosti sudjelovanja  Bosne i Hercegovine u međunarodnim naporima za očuvanjem miru u svijetu.

General Kostarakos  je na kraju naglasio da će EU i dalje nastaviti pomagati Bosni i Hercegovini na putu ka punopravnom članstvu u ovu asocijaciju i da će kroz angažman i misiju EUFOR-a u BiH učiniti i dodatne napore kako bi se Oružane snage BiH značajnije uključili u operacije kolektivne sigurnosti u okviru snaga EU.

Vojni komitet Europske unije je uspostavljen 2001. godine i to je najviše vojno tijelo uspostavljeno u okviru Vijeća Europe. Ovaj komitet je sastavljen od načelnika generalštabova zemalja članica EU, a general Kostarakos je na njegovom čelu od 6. studenog 2015. godine i kao predsjedatelj Vojnog komiteta primarna je kontakt osoba za komandante operacija koje se realiziraju pod vođstvom Europske unije, priopćeno je Ured za odnose s javnošću Ministarstva obrane BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?