ZORAN GALIĆ:

Koronavirusom zaražena dva graničara, u samoizolaciji njih 18

22.04.2020.
u 11:37

Granična policija BIH suočava se s globalnim problemima, kao što su koronavirus te ilegalne migracije, a graničari ulažu maksimalan napor u zaštiti državne granice, unatoč svim problemima s kojima se svakodnevno susreću, kazao je u razgovoru za „Avaz“ ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić.

Nedostatak kapaciteta

Dodao je da, s druge strane, uprkos nedostatku kadrovskih i materijalno-tehničkih kapaciteta, GPBiH uspješno obavlja poslove u zaštiti državne granice.

Prema njegovim riječima, GPBiH raspolaže zaštitnom opremom za borbu protiv koronavirusa, koja je nabavljena dijelom iz vlastitih sredstava i dijelom iz donacija.

- Ali, moram istaknuti da nam je prije svih ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, kao fizičko lice, kupio 4.500 pari zaštitnih rukavica kada je to bilo najpotrebnije našim policijskim službenicima i na tome mu, kao i svim ostalim donatorima, ovim putem zahvaljujem – naglasio je Galić.

Dodao je da GPBiH raspolaže s otprilike 55.000 zaštitnih maski, oko 94.000 rukavica, 914 litara sredstava za dezinfekciju.

- Također, 17. travnja Granična policija BiH dobila je novčanu donaciju Veleposlanstvo SAD-a  u Sarajevu u iznosu od 36.590 KM za nabavku zaštitne opreme te će se taj iznos upotrijebiti za nabavku višekratnih zaštitnih odijela, vizira za lice za sve službenike GPBiH, sredstava za dezinfekciju, maski i rukavica, što će, kao i dosad, ravnomjerno biti raspoređeno – istaknuo je Galić.

Epidemiološka služba

Na naše pitanje o graničarima koji su u izolaciji i kod kojih je potvrđen koronavirus, Galić odgovara da je u GPBiH ukupno 18 policijskih službenika dobilo rješenje o samoizolaciji.

- Riječ je o 18 policijskih službenika koji su u samoizolaciji, a dva su pozitivna na koronavirus. Epidemiološka služba poduzela je mjere iz svoje nadležnosti i odredila im mjere samoizolacije. Na svim graničnim prijelazima sanitarni inspektori koriste prostorije GPBiH u obavljanju svojih poslova te svaki putnik prilikom ulaska u BiH mora proći kroz iste prostorije, čime se stvara veća opasnost od zaraze koronavirusom – naglasio je Galić.

Nedostaje 405 policijskih službenika

- Manjak kadrovskog kapaciteta također predstavlja veliki izazov za GPBiH, kojoj, prema sistematizaciji, gdje je predviđeno 2.426 policijskih službenika, nedostaje njih 405

. Nadalje, pri kraju je školovanje 10. klase kadeta (99), koji od 19. ožujka 2020. obavljaju praktični dio osnovne obuke u organizacijskim jedinicama GPBiH, nakon čega će zasnovati radni odnos na određeno vrijeme – pojasnio je Galić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije