TESTIRAT ĆE SE KONTAKTI

Koronavirus "ušao" i u Farmaceutski fakultet u Tuzli, pozitivna studentica iz Živinica

14.06.2020.
u 12:37

Zaraza koronavirusom prodrla je i u Farmaceutski fakultet u Tuzli, s obzirom na to da je pozitivan nalaz testiranja na SARS-CoV-2 potvrđen jednoj studentici iz Živinica, doznaje Klix.ba.

Informaciju o potvrđenom slučaju u Farmaceutskom fakultetu u Tuzli obznanila je ministrica zdravstva Tuzlanske županije Dajana Čolić.

Rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić za Klix.ba je kazala da je riječ o studentici koja je bila u kontaktu sa još četvero kolega te asistentima. Dodala je da su na fakultetu bili zbog nadoknade određenih vježbi.

"Studenti su vodili računa o higijensko-epidemiološkim mjerama, bili su zaštićeni i na propisanom razmaku. Trenutno se pribavljaju informacije o kontaktima studenata i asistenata sa kojima je inficirana osoba bila u kontaktu, kako bi se preduzele dalje mjere", kazala je Hadžigrahić za Klix.ba te naglasila da mjesta panici u ovom trenutku nema.

Istaknula je da se u svim obrazovnim ustanovama koje djeluju u sklopu Univerzitata u Tuzli poduzimaju propisane higijensko epidemiološke mjere, za studente je osiguran adekvatan razmak, vrši se dezinfekcija, mjeri se tjelesna temperatura te popunjavaju epidemiološke ankete.

U Tuzlanskoj županiji trenutno je aktivno 107 slučajeva zaraze koronavirusom, a kako je od ranije poznato, SARS-CoV-2 dosad je "ušao" u nekoliko rudnika uglja te rudnika soli, zatim privatne firme, zdravstvene ustanove, vrtiće te naposlijetku i jedan fakultet.

Trenutno se očekuju zbirni rezultati posljednjeg turnusa tetiranja koje je u protekla 24 sata obavljeno u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli.

Ministrica zdravstva TŽ Dajana Čolić u ranijem razgovoru za Klix.ba epidemiološku situaciju ocijenila je izuzetno ozbiljnom, istaknuvši da je virus veoma teško kontrolisati.

KOnstatirala je i da je SARS-CoV-2 doživio svoje mutacije te da lakše prodire u ćelije, kao i da je na ovoj županiji aktivno nekoliko uvezenih slučajeva iz Njemačke i Švedske.

Građane je pozvala na pojačan oprez uz obavezno korištenje zaštitnih maski.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije