sarajevska županija

Koronavirus izazvao nestašicu injekcije Clexane u domovima zdravlja

12.02.2021.
u 07:24

Nedostatak lijekova nerijetko se događa u zdravstvenim ustanovama u BiH. Posljednjih mjeseci u zdravstvenim ustanovama u Sarajevskoj županiji primjetan je nedostatak injekcije Clexane.

Ove injekcije se koriste za profilaksu venske tromboembolijske bolesti kod kirurških pacijenata, kao terapija kod duboke venske tromboze (DVT) i plućne embolije (PE), kao prevenciju formiranja ugruška u ekstrakorporalnoj cirkulaciji za vrijeme hemodijalize itd.

U Sarajevskoj županiji, injekcije Clexanea dobivaju se na recept, a najčešće ih koriste trudnice kojim je dijagnosticirana trombofilija, ali i rodilje koje ih kao terapiju moraju uzimati nakon carskog reza. Također, injekcije se koriste kao terapija u liječenju koronavirusa, piše Klix.ba. 

"Do nestašice Clexanea došlo je zbog toga što se koristio pri liječenju pacijenata od Covida-19 što je vjerojatno izazvalo i deficit na tržištu", kazao je Arman Šarkić, glasnogovornik JU Domova zdravlja SŽ.

Šarkić tvrdi da će tijekom dana doći do normalizacije stanje sa Clexaneom.

"Mi kao Dom zdravlja nemamo mogućnost direktne nabavke, to radi Zavod za javno zdravstvo SŽ u suradnji s farmaceutskom tvrtkom koja je zadužena za uvoz", kazao je Šarkić,

S obzirom na to da Domovi zdravlja SŽ nemaju ni sustavnu ni financijsku mogućnost za nabavku, Šarkić kaže da oni jedino mogu čekati Zavoda za javno zdravstvo ili ljekarnu, odnosno veledrogeriju koja je ekskluzivni predstavnik Clexanea.

Dok vlada nedostatak Clexane injekcija u Domovima zdravlja, u ljekarnama se uz recept mogu kupiti po cijeni od 9,40 do 15, 25 KM, cijena varira u ovisnosti od količine injekcije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije