veliki broj kontakata nosi rizike

Korona se širi među najmoćnijim svjetskim, ali i političarima u BiH

koronavirus
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/4
19.10.2020.
u 21:15

Ministri vanjskih poslova Austrije i Belgije bili su pozitivni na testu na koronavirus nakon sudjelovanja na sastanku s kolegama iz Europske unije održanom prošlog tjedna. Belgijska ministrica Sophie Wilmes vanjskih poslova i austrijski ministar Alexander Schallenberg u ponedjeljak u Luksemburgu sjedili su jedno pored drugog, priopćilo je austrijsko ministarstvo vanjskih poslova. Wilmes je u subotu, dan nakon što se povukla u samoizolaciju zbog simptoma COCID-19, objavila da je bila pozitivna na testiranju, piše Večernji list BiH

Svjetski državnici

Lista na koronavirus pozitivnih političara diljem svijeta sve je duža. Od svjetskih političara koronu je prebolio američki predsjednik Donald Trump, premijer Velike Britanije Boris Johnson, predsjednik Brazila Jair Bolsonaro. Predsjednik Bjelorusije Aleksander Lukašenko također je prebolio koronu. Težak slučaj zaraze imao je bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi. Privremena bolivijska predsjednica Žanin Anjes preboljela je koronu, kao i predsjednik Gvatemale Alejandro Giammattei. Virus je pobijedio i predsjednik Hondurasa Juan Orlando Hernandez. Korona ne zaobilazi ni bh. političare, nažalost, ministar za pitanja branitelja FBiH Salko Bukvarević preminuo je nedavno od posljedica zaraze. Jedan od posljednji u nizu bh. političara koji su pozitivno testirani na SARS-Cov-2 je predsjednik SDA i zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakir Izetbegović kojem je koronavirus potvrđen u petak. Ima blaže simptome i liječi se kući. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Šefik Džaferović negativan je na koronavirus, a testirao se nakon što je ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić saznao da je pozitivan, a nazočio je sjednici Predsjedništva BiH održanoj u četvrtak. Veliki broj ljudi s kojima se susreću dužnosnici svakoga dana nosi određeni rizik. Nabrojani bh. političari su trenutačno pozitivni, a lista onih sa svih razina vlasti koji su preboljeli koronu prilično je dugačka.

Bh. političari

Koronavirus je ljetos pobijedio Dragan Čović, zamjenik predsjedatelja Doma naroda PS BiH, predsjednik HNS-a BiH i Hrvatske demokratske zajednice BiH, potom Fadil Novalić, premijer FBiH. Na koronu je bio pozitivan i uspješno se oporavio i premijer RS-a Radovan Višković. Zlatan Klokić, ministar za europske integracije i međunarodnu suradnju RS-a, također je prebolio koronu. Još jedan ministar u Vladi RS-a, Duško Milunović, ministar rada i braniteljsko-invalidske zaštite RS-a, uspješno se oporavio od posljedica zaraze koronavirusom. Ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić također je bio pozitivan na koronavirus. Asim Kamber (SDA), zastupnik u Parlamentu FBiH, u kolovozu je bio pozitivan na koronavirus. Zastupniku u Narodnoj skupštini RS-a Iliji Tamindžiji koronavirus potvrđen je u srpnju i on se uspješno oporavio. U srpnju se koronavirusom zarazio Safet Softić, potpredsjednik SDA i državni parlamentarac.

I mnogi drugi političari na svim razinama vlasti u BiH, od županija do općina i gradova, preboljeli su koronu. Većina njih bez težih posljedica, a budući da nam se bliže lokalni izbori, a i predizborna kampanje službeno je počela, za očekivati je da popis zaraženih bosanskohercegovačkih političara bude još i veći. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?