Zagađenje zraka

Koristite respiratorne maske

27.12.2015.
u 07:45

Obične kirurške maske štite samo od krupnih čestica i imaju slab učinak

- Zagađenje zraka, koje se u najvećim industrijskim gradovima u BiH bilježi posljednjih nekoliko godina, neminovno dovodi do povećanja broja oboljelih od plućnih bolesti, kazala je pulmologinja dr. Zehra Dizdarević, nekadašnja ministrica zdravstva u SŽ-u i šefica Klinike za plućne bolesti, piše Večernji list BiH. Ističe kako je u Sarajevu to posebno izraženo s obzirom na to da se grad nalazi u kotlini, između planina, zbog čega je slabo strujanje zraka koje pogoduje zadržavanju štetnih čestica. One mogu biti različitog karaktera - čestice čađi i prašine, ali i metala i organskih materija koje su jako štetne.

Što kraće na otvorenom

Dizdarević je preporučila građanima da ne izlaze iz kuća i stanova ako ne moraju, a ako je to prijeko potrebno, onda kretanje na otvorenom treba biti što kraće. Isto tako, u vrijeme kada je velika koncentracija smoga u zraku, ne treba prozračivati prostorije otvaranjem prozora, a ako se nosi zaštitna maska treba paziti da vlažnost oko usta ne bude velika jer ona dodatno pogoršava osnovne tegobe. Prema njezinim riječima, štetnost zagađenosti može se podijeliti u dvije skupine - ona kod kroničnih ili alergičnih bolesnika, male djece i štetnost za zdravu populaciju.

"Kod kroničnih bolesnika dolazi do pogoršanja osnovnih tegoba. Ako svake godine imamo nastavak zagađenja zraka koji udišemo i kod osoba koje nisu pušači stvorit će se kronična opstruktivna plućna bolest. To dovodi do glavobolja, dekoncentracije, trnjenja u rukama, svrbeža kože, pogoršanja alergijskih manifestacija... Kod male djece dolazi do tzv. bronhiolitisa. To su tegobe o kojima trebamo voditi brigu i na neki način pripremiti zaštitne mjere.

Mjere osobne zaštite

Zagađenje dovodi do povećanja broja oboljelih od plućnih bolesti. Možda ne odmah u ovom razdoblju, ali to će se manifestirati za dva-tri mjeseca, dvije ili tri godine ako ne budemo imali neke mjere koje ćemo na vrijeme provesti", naglašava Dizdarević. Ona upozorava kako je potrebno provoditi mjere osobne zaštite od zagađenog zraka.

"Pristalica sam zaštite, zaštitnih maski, ali one trebaju biti odgovarajuće. Ako dijelimo maske, onda ljudima trebamo pokazati kako ih staviti i upotrebljavati", napominje Dizdarević. Podsjetila je kako to trebaju biti maske koje štite od zagađenog zraka, tzv. respiratorne maske, te da je važno masku pravilno staviti.

"Obične kirurške maske", napomenula je, "štite samo od krupnih čestica i imaju slab učinak", istaknula je Dizdarević. Inače, zbog zagađenosti zraka, ovih su dana na snazi mjere zabrane prometovanja određenih automobila.

Tako se ulicama glavnog grada, zbog zagađenja, neće moći prometovati vozilima starijim od 14 godina u koja, između ostaloga, spadaju i legendarni golf II, razni modeli mercedesa, audija... Naime, Vlada SŽ-a je donijela odluku da privremeno ne mogu prometovat automobili koji ne ispunjavaju normu Euro 3.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?