PREUZETO UPRAVLJANJE

Udruga banaka: Klijenti Sberbank u BiH nemaju razloga za brigu, u banci više nema "ruskog elementa"

28.02.2022.
u 11:02

Povodom današnjih natpisa u medijima, Udruženje banaka Bosne i Hercegovine obavještava javnost da građani - korisnici Sberbank dd Sarajevo i Sberbank ad Banja Luka nemaju razloga za brigu, jer ruskog elementa u obje Sberbanke u Bosni i Hercegovini više nema, obzirom da su Agencije za bankarstvo Federacije BiH i Republike Srpske preuzele upravljanje Sberbankama u oba entiteta.

Ovom odlukom prekinuta je veza sa Ruskim vlasnikom i eventualno propadanje Sberbank Europe neće imati nikakav utjecaj na rad Sberbanaka u našoj zemlji. Obje Sberbanke u Bosni i Hercegovini su izuzetno financijski vitalne, dobro kapitalizirane
i vrlo likvidne, stoga klijenti ovih banaka nemaju razloga za zabrinutost. „Svjesni smo i razumijemo nervozu i strah građana u ovakvoj situaciji kada je prisutna prijetnja miru u Europi, i jasno je da se to odražava na sve građane i razmišljanje o osobnoj sigurnosti.

 

Sve banke u Bosni i Hercegovini, bez obzira na događanja u svijetu, posluju nesmetano, u skladu sa bh. regulativom, te nema potrebe za bilo kakvim reakcijama građana, poput podizanja novca sa računa“, istakao je Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka u Bosni i Hercegovini, te naglasio da je Udruženje u stalnom kontaktu sa regulatorima i cjelokupnim bankarskim
sektorom i da pomno prate sva događanja. Udruženje banaka Bosne i Hercegovine pozdravlja blagovremenu reakciju regulatornih tijela koja su jučerašnjom odlukom preduprijedila da nastane bilo kakva šteta po financijski sektor Bosne i Hercegovine.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?