apel da se riješi problem

Korisnici novijih mobitela ne mogu nazvati Hitnu pomoć

03.09.2020.
u 20:00

Korisnici mobitela novije generacije, prvenstveno onih s Android 10 sustavom, ako im zatreba Hitna pomoć u Mostaru, sa svojih mobitela ne mogu je nazvati.

“Naime, radi se o problemu koji smo detektirali na terenu, otprilike prije nekih mjesec i pol dana kada se dogodila nesreća na Bunskim kanalima u kojoj je život izgubio mladi alpinist Armin Gazić. Lokalni ribar je, uočivši nesreću, pokušao pozvati Službu hitne medicinske pomoći, no bezuspješno. Potom je kontaktirao sina u Mostar, koji također nije mogao ostvariti poziv prema Hitnoj, pa je nazvao mene privatno te smo ekipu Hitne pomoći poslali na mjesto događaja”, kazala je za Večernji list BiH Ines Popovac, glasnogovornica Doma zdravlja Mostar.

Nakon ovog slučaja interno su počeli istraživati i odmah uočili da se s pojedinih telefona ne može ostvariti poziv prema hitnim službama, već se poziv preusmjeri na 112, gdje se javi automat te se i dalje poziv ne može ostvariti.

“U povodu toga uputili smo službeni dopis nadležnim službama, prvenstveno Županijskoj civilnoj zaštiti, koji su potom kontaktirali RAK, Ministarstvo sigurnosti BiH te telefonske operatore. Do danas smo dobili očitovanje od RAK-a (preko Županijske civilne zaštite) u kojem oni navode kako nisu nadležni da samostalno odrede kada i na koji način će započeti korištenje broja 112 te da - ako to od njih zatraži Vijeće ministara – donijet će potreban nalog prema operatorima u cilju omogućavanja rutiranja poziva i pružanja podrške za uspostavu pune funkcionalnosti broja 112”, kazala nam je Popovac i dodala da se ostale institucije još nisu očitovale.

“S obzirom na to da mi imamo Službu 112, koja već postoji nekih 12 godina, postavlja se pitanje zašto taj broj ne funkcionira, a sada je to pitanje poprilično akutno jer nam predstavlja veliki problem na terenu”, kazala je Popovac.

Dom zdravlja nema mogućnost rješavanja ovog problema, stoga traže pomoć u rješavanju istog jer su u pitanju ljudski životi.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije