Udruga Pomozi.ba otvorila prvu javnu kupaonicu za ljude u potrebi u Sarajevu

Korisnici će se moći besplatno tuširati, prati i sušiti odjeću

30.08.2023.
u 13:58

Osobe koje su u stanju socijalne potrebe, a takvih je, prema raznim izvješćima, u BiH sve više, dobile su mogućnost besplatnog korištenja tuševa, perilica i sušilica rublja, kao i uzimanja nove odjeće u novootvorenom objektu u Sarajevu, piše Večernji list BiH.

Najnoviji standardi

Naime, Udruga Pomozi.ba je uz pomoć donatora otvorila javnu kupaonicu za ljude u stanju socijalne potrebe u središtu Sarajeva, na adresi Mula Mustafe Bašeskije 9.

- U početnoj, testnoj fazi kupaonica će raditi tri dana tjedno - ponedjeljak, srijedu i petak - u razdoblju od 11 do 16 sati. Usluga je besplatna, a uključuje, uz tuširanje, pranje i sušenje rublja, a za sve naše korisnike na raspolaganju će biti i odjeća koju također mogu preuzeti ako je njihova dotrajala i potrebna im je nova. Svim korisnicima će biti osigurani šamponi i gelovi za tuširanje te ručnici - naveli su iz Udruge. Objekt je uređen po najnovijim standardima i raspolaže s četiri ženske i tri muške tuš-kabine, dva toaleta, četiri perilice za pranje i sušenje rublja, ogledalima, fenovima za kosu. Kako ne bi dolazilo do eventualnih gužvi i prevelikog čekanja, potrebno je zakazivanje unaprijed.

- Korisnici će dobiti termine i u danom roku moći će iskoristiti ovu uslugu koja će im, nadamo se, uvelike olakšati život. Jer većina korisnika Restorana dobre volje u Sarajevu živi u iznimno lošim uvjetima te često nema za osnovne životne potrepštine. Ovako će moći koristiti perilice za pranje rublja i sušilice potpuno besplatno jer većina njih ne posjeduje te uređaje, a uštedjet će i na računima za električnu energiju i vodu - objasnili su iz Udruge. Inače, Udruga Pomozi.ba trenutačno ima više kampanja, među kojima je realizacija projekta "Obrok za sve". - Ovo je naš stalni i jedan od najvećih projekata, u sklopu kojeg isporučimo više od 1000 obroka dnevno. Projekt se može podržati pozivom na broj 17001 i tim putem donirati 2 KM ili jedan obrok. Tople i ukusne obroke koje svakodnevno pripremamo nosimo na vrata naših starih i iznemoglih građana u Sarajevu, Varešu, Visokom, Brezi, Travniku, Vitezu, Donjem Vakufu, Skender Vakufu/Kneževu, Kotor Varoši, Bihaću, Bosanskoj Krupi, Cazinu, Kozarskoj Dubici te Prijedoru - naveli su iz Udruge. Također, u sklopu ovog projekta pružaju podršku i manjim lokalnim kuhinjama kako bi ojačali njihov status u lokalnoj zajednici. Uz poziv na broj 17001, projekt se može podržati donacijom putem njihove službene platforme, kao i uplatom na standardne račune organizacije Pomozi.ba, ali i donacijom prehrambenih artikala.

Također, zahvaljujući jednom od projekata spomenute udruge i humanim ljudima koji se odazivaju na njihove pozive, na dnevnoj razini osiguraju se užine za oko 1200 mališana iz škola u Varešu, Fojnici, Zavidovićima, Dubici, Vitezu, Travniku, Kiseljaku, Goraždu, Mostaru.

Utrošena sredstva

- Cilj projekta "Užine", pokrenutog 2014. godine, je osigurati školske užine učenicima bez jednog ili oba roditelja, djeci s poteškoćama u razvoju i onima koji dolaze iz socijalno ugroženih obitelji jer mnogi roditelji i skrbnici ne mogu izdvojiti novac i priuštiti svojim mališanima redovit obrok u školi - objasnili su iz Udruge Pomozi.ba. Uz osiguranje obroka za socijalno ugrožene stanovnike, velik je doprinos ove Udruge u liječenju teško oboljelih. Naime, kako navode na svojoj službenoj stranici, Udruga Pomozi.ba je protekle, 2022. godine za liječenje građana BiH, kako u našoj zemlji tako i u inozemstvu, donirala 6,895.765,63 KM. - U odnosu na 2021. godinu, kada smo donirali 3,782.014,14 KM, imamo povećanje od 3,113.751,49 KM, što svakako upućuje na to da smo imali povećan broj zahtjeva za pomoć u liječenju u 2022. u odnosu na 2021. godinu. Od spomenutog iznosa najviše sredstava utrošeno je na onkološke pacijente, a preostali dio uplaćen je za liječenje naših građana koji imaju razna druga oboljenja, od ljudi sa srčanim problemima, problemima s vidom pa do djece s raznim vrstama poteškoća u razvoju te dječacima i djevojčicama s tjelesnim deformitetima. Ovom prilikom zahvaljujemo svima onima koji nam iskazuju povjerenje i doniraju preko Udruge Pomozi.ba, a mi se trudimo maksimalno opravdati to povjerenje uz iskrenu želju da budemo što učinkovitiji u pružanju pomoći ljudima u potrebi - zaključili su iz Udruge. Podsjetimo, ranije objavljeni UN-ovi podaci pokazuju da je 15 posto stanovništva apsolutno siromašno, a siromašno je svako šesto kućanstvo. Pomoć je potrebna svima. U javnim kuhinjama hrani se 18.000 građana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?