Upozorenje Europola

Korisnici bankomata su u opasnosti da će biti pokradeni

18.04.2016.
u 07:00

Hakeri su izradili posebne malware programe kojima probijaju zaštitu bankomata pa više ne moraju koristiti stare načine provale u njihove sefove

Europolov centar za cyber-kriminal objavio je izviješće nazvano “Opasnost od malwarea za bankomate” u kojem se upozorava na virus koji kruži bankomatima, a koji može ugroziti sve koji ih koriste, piše Večernji list BiH.

U svijetu postoji više od tri milijuna bankomata, a na njima se godišnje podigne otprilike 8,6 milijardi eura, pa je mreža bankomata cyber-kriminalcima postala vrlo zanimljiva.

Hakeri su izradili posebne malware programe kojima probijaju zaštitu bankomata pa više ne moraju koristiti stare načine provale u njihove sefove.

Na ovom izvješću, prvom ovakve vrste, radili su Europol i Trend Micro, tvrtka koja se već godinama nalazi u vrhu onih koje se bave takozvanom dubinskom sigurnosti, odnosno sigurnosti samih servera.

U njemu je opisano na koji način cyber-napadi na bankomate postaju sve sofisticiraniji, pomno planirani i umreženi, i to uz korištenje novih metoda i tehnika, ali i već poznatih načina napada.

“Napadi na softverski dio bankomata sada predstavljaju prijetnju koja se iznimno brzo razvija te ju kao takvu prepoznaju i industrija i istražitelji. Europolov centar za računalni kriminal već je sudjelovao u nekoliko istraga zajedno s nacionalnim policijama”, kazao je čelni čovjek Europolova centra pod imenom EC3 Steven Wilson.

“U ovom izvješću nabrojeno je nekoliko važnih preporuka za suprotstavljanje ovom kriminalnom trendu. To je vrlo je vrijedan dokument za koordinaciju aktivnosti u borbi protiv ekspanzije organiziranog kriminala u ovom području”, dodaje ovom prilikom Wilson.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije