Pesticidi u hrani mogu izazvati brojne zdravstvene probleme

Konzumacija voća tretiranog kemikalijama može dovesti do teškog trovanja

23.06.2024.
u 14:31

Pozivi liječnika i nutricionista da u svoju prehranu uključimo obilje voća i povrća koje obiluje vlaknima i hranjivim tvarima odjekuju sve jače, a s njima dolazi i zabrinutost o eventualnoj izloženosti štetnim pesticidima, piše Večernji list BiH.

Omiljeno voće

Tako se brojnima omiljeno voće našlo u samom vrhu liste kada govorimo o pesticidima, a riječ je o jagodama. Podsjetimo, zabranjen je uvoz više od tisuću kilograma ovog voća samo u prva tri mjeseca ove godine. Na listi proizvoda čiji je uvoz zabranjen našlo se i 4000 kilograma sjemena soje, sjeme graška, šljive, mandarine, jabuke, krumpira..., a za sve te proizvode su, kako navode iz fitosanitarne inspekcije, utvrđene nepravilnosti, odnosno ostaci pesticida iznad propisane maksimalne razine. Ako kupujete domaće proizvode od provjerenih prodavača, stručnjaci ističu kako je dovoljno voće oprati kako biste uklonili prljavštinu i prašinu. Ali prilikom kupnje u trgovinama, gdje ne možete biti sigurni u tretiranje, preporučuje se guljenje kore.

Jabuke, kao i drugo voće, često se tretiraju voskom, glicerinom, parafinom i kalcijevim kloridom kako bi dulje trajale. Najopasnija među tim supstancijama je difenil, koji je nusproizvod prerade nafte i može biti kancerogen.

Konzumacija voća tretiranog kemikalijama može dovesti do teškog trovanja. S druge strane, guljenjem jabuka gubimo važan izvor vitamina A i C, kalcija, fosfora, željeza i antioksidansa, objavio je Klik.

Postoji nekoliko trikova za utvrđivanje sigurnosti voća. Primjerice, ako jabuka brzo potamni nakon rezanja, vjerojatno je sigurna za konzumaciju s korom. Kombinacija kvercetina i vitamina C u kori jabuke pomaže u zaštiti tijela od slobodnih radikala. Limun i drugo voće također sadrže vitamine C i P te veliku količinu pektina u kori. Međutim, ovo voće često se tretira kemikalijama za produljenje roka trajanja.

Bolesti srca...

Inače, brojne studije pokazale su da pesticidi kod ljudi mogu izazvati prijevremene porođaje, spontane pobačaje, kongenitalne malformacije, poput defekta neuralne cijevi i povećana genetička oštećenja. Izloženost pesticidima također se povezuje s bolestima srca, rakom i drugim poremećajima, prenosi CNN. Pesticidima su najviše izloženi poljoprivrednici koji ih i koriste. Istraživanje iz 2022. pokazalo je da upravo oni imaju gotovo pet puta veću vjerojatnost za oštećenja DNK, dok je studija iz veljače ove godine upozorila na to da djeca koja su u ranoj dobi izložena pesticidima od djetinjstva do adolescencije bilježe slabiji neurorazvoj. Organski proizvodi možda nisu hranjiviji, ali studije su otkrile da razine pesticida u urinu kod odraslih i djece mogu pasti do 95% nakon prelaska na organsku prehranu.

Ove godine prvi put analizirale su se i razine fungicida, jednog oblika pesticida koji se koristi za uništavanje gljivičnih bolesti kao što je pepelnica. Dva fungicida - fludioksonil i pirimetanil - imala su najveću koncentraciju na popisu objavljenom ove godine. Inače, fungicidi se često koriste nakon žetve kako bi se proizvodi sačuvali od plijesni na putu do tržišta. Fludioksonil na voću ili povrću stvara voštani premaz koji je jako teško isprati. Iako čišćenje voća i povrća prije jela doista smanjuje razinu pesticida, ni jedna metoda pranja nije 100% učinkovita za uklanjanje svih ostataka pesticida, upozorio je američki Nacionalni centar za informacije o pesticidima

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije