Zaraza brucelozom

Kontrole prodavača koji mlijeko prodaju iz automobila

mlijeko
27.08.2016.
u 08:00

Zbog nedavno evidentiranog slučaja oboljenja od bruceloze kod 68-godišnjakinje s područja općine Stari Grad koja nije bila u kontaktu sa zaraženim životinjama, županijski veterinarski inspektori posljednjih dana rade na otkrivanju nelegalnih prodavača koji mlijeko i mliječne proizvode iz vlastite proizvodnje prodaju iz kombija i automobila u sarajevskim naseljima. Ovu vijest je za Fenu potvrdila glasnogovornica Županijske uprave za inspekcijske poslove Sarajevske županije Vildana Brdarić.

“U postupku provođenja inspekcijskoga nadzora na te okolnosti veterinarski inspektori su došli do saznanja da zaražena osoba nije bila u kontaktu sa životinjama osjetljivim na brucelozu. Pretpostavlja se da je do zaraze došlo uslijed konzumacije domaćeg sira i vrhnja koje je, kako je potvrđeno, kupila od nepoznatih prodavača koji, povremeno, ove proizvode prodaju iz automobila u njezinoj ulici”, kazala je Brdarić.

S obzirom na to da je prerada i prodaja mlijeka i mliječnih proizvoda sa zdravstvenog i higijenskog gledišta visoko rizična i zahtijeva visoke higijenske standarde, u cilju zaštite zdravlja krajnjih korisnika iz Županijske uprave za inspekcijske poslove pozivaju građane da toj inspekciji prijave svaku prodaju proizvoda životinjskog podrijetla izvan registriranih objekata. Brdarić je naglasila kako je bruceloza najprisutnija zarazna bolest životinja u SŽ-u, a u cilju sprečavanja širenja tijekom ove godine veterinarski inspektori naredili su neškodljivo uklanjanje 147 zaraženih i na zarazu sumnjivih životinja.

Bruceloza se na ljude prenosi izravnim kontaktom s bolesnim životinjama ili konzumiranjem mliječnih i mesnih proizvoda koji ne prolaze odgovarajuću termičku obradu, kao što su vrhnje i svježi sirevi, upozorili su iz Županijske uprave za inspekcijske poslove. U posljednjih mjesec dana bruceloza je registrirana u Vitezu, Bugojnu, Sanskom Mostu i Sarajevu, a zaraženo je osam osoba.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije