Revizija se nastavlja

Kontrola braniteljsko-invalidskih prava: Na reviziju ide 34.567 predmeta

Salko Bukvarević
24.08.2016.
u 18:42

Revizija se nastavlja i u narednom razdoblju i ostalo je još da se pregleda 34.567 predmeta, potvrdio je Bukvarević

Federalno ministarstvo za pitanja branitelja i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata, prema riječima Salke Bukvarevića, resornog ministra, obvezno je da svaka tri mjeseca informira Vladu FBiH o provođenju Zakona o kontroli zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite. Od početka primjene Zakona o reviziji, govori Bukvarević za Faktor, pregledano je 103.469 predmeta, a iz prava je zbog nepostojanja potrebne papirologije izbačeno 1.340 korisnika braniteljsko-invalidske zaštite.

– Revizija se nastavlja i u narednom razdoblju i ostalo je još da se pregleda 34.567 predmeta. U ovoj godini prekontrolirano je do sada 12.000 predmeta i imamo obvezu i zadaću nastaviti s kontrolom. Naime, kontrolirat će se, kako oni koji primaju osobne invalidnine, poput ratnih vojnih invalida, tako i obiteljske invalidnine, odnosno, obitelji poginulih branitelja. Predmet revizije su i oni koji primaju naknade u oblasti dobitnika najvećih ratnih priznanja i oni koji su ostvarili prijevremeno povoljnije umirovljenje u skladu s pravima demobiliziranih branitelja i drugih braniteljskih kategorija – govori Bukvarević.

Dodaje da je tijeom revizije ustanovljen broj onih koji nisu imali odgovarajuću dokumentaciju.

– Riječ je o 1.340 njih koji su izbačeni iz prava. To su ljudi koji su u proteklom razdoblju rješenjem izvedeni iz prava jer nisu imali odgovarajuću papirologiju da su pripadnici oružanih snaga – objašnjava Bukvarević.

Upitan zašto se informacija o provođenju Zakona kontrole zakonitosti korištenja prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite nakon Vlade FBiH dostavlja i uredu Međunarodnog monetarnog fonda, Bukvarević kaže da takva praksa postoji od ranije.

– To je Vlada FBiH iz ranijeg saziva utvrdila i to je i naša obveza. Dakle informacija se dostavlja uredima MMF-a i Svjetske banke u Sarajevu. Na kraju krajeva, naša je oaveza da to javno prezentiramo, tako da nam nije teško. I trebaju se svi upoznati s revizijom u oblasti braniteljsko-invalidske zaštite – rekao je Bukvarević.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije