SARAJEVO

Konstituirajuća sjednica Doma naroda PSBiH najvjerojatnije 16. veljače

07.02.2023.
u 16:04

Sjednica Kolegija Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u dosadašnjem sazivu trebala bi biti održana u četvrtak, 9. veljače, a konstituirajuća sjednica Doma naroda u novom sazivu 16. veljače.

Kazao je to Feni predsjedavajući Doma naroda u dosadašnjem sazivu Nikola Špirić.

- Zakazao sam sjednicu Kolegija za četvrtak. Poslovnički je sedam dana, znači 16. veljače bi optimalno bio rok za konstituitrajuću sjednicu Doma - naveo je on.    

Središnje izborno povjerenstvo BiH je 3. veljače donijelo Odluku o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz Federacije BiH. Također, SIP BiH je 16. siječnja potvrdio rezultate posrednih izbora i dodjelio mandate u Dom naroda PSBiH iz Republike Srpske.

Klub izaslanika bošnjačkog naroda činit će: Safet Softić, Šefik Džaferović, Džemal Smajić, Kemal Ademović i Dženan Đonlagić.

U Klubu izaslanika hrvatskog naroda u ovom mandatu bit će: Marina Pendeš, Dragan Čović, Zdenko Ćosić, Ilija Cvitanović i Zlatko Miletić.

Klub izaslanika srpskog naroda činit će: Snježana Novaković-Bursać, Nikola Špirić, Sredoje Nović, Radovan Kovačević i Želimir Nešković.

U skladu s odredbama Poslovnika Doma naroda državnog parlamenta, Dom se konstituira održavanjem prve sjednice tog mandata, a konstituiranje je završeno izborom predsjedavajućeg i dva zamjenika predsjedavajućeg.

Propisano je da prvu sjednicu Doma nakon izbora saziva Kolegij Doma iz prethodnog saziva, ako zakonom nije drugačije regulirano. Dok se ne izabere predsjedavajući, prvom sjednicom predsjedava najstariji izabrani ili najstariji izabrani prisutni delegat kao privremeni predsjedavajući.

Dom naroda sastoji se od 15 izaslanika, od kojih su dvije trećine iz Federacije (uključujući pet Hrvata i pet Bošnjaka) i jedna trećina iz Republike Srpske (pet Srba).

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije