Danas rekapitulacija političkog dogovora iz srpnja

Konkretan test obećanja o deeskalaciji krize u BiH

22.08.2023.
u 08:18

Kao test provedbe dogovorenog određen je upravo današnji datum, kada se održava i sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj se očekuje usvajanje niza bitnih odluka

Čelnici vladajuće koalicije na državnoj razini trebali bi se sastati danas u Istočnom Sarajevu kako bi obavili svojevrsnu inventuru provedbe svega onoga što je dogovoreno na prethodnom sastanku, piše Večernji list BiH.

Dragan Čović, Nermin Nikšić i Milorad Dodik 24. srpnja postigli su dogovor o svojevrsnoj deeskalaciji krize u Bosni i Hercegovini te usuglasili niz poteza koji bi tomu morali doprinijeti.

Očekivanja

Kao test provedbe dogovorenog određen je upravo današnji datum, kada se održava i sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kojoj se očekuje usvajanje niza bitnih odluka. – Imamo jedan dogovor koji održava sve što je ovdje rečeno. Konkretno to znači da ćemo 22. kolovoza popuniti Vijeće ministara, donijeti zakone koji su vezani za Zakon o ombudsmanu, VSTV ćemo riješiti zakonom kroz kolegij – rekao je Dodik. Naglasio je da će biti riješen i Zakon o pristupu informacijama.

- Riješili smo dogovor oko toga da iz Berlinskog procesa idu dva sporazuma koja trebaju potvrditi određena tijela. Formirati radne skupine u pogledu svih segmenata pravosuđa, koje će imati zadatak u okviru nekog vremena predložiti nove zakone, nova zakonska rješenja koja bi trebala biti usvojena kroz proceduru koja je za to predviđena. Možda i pokrenuti procedure za popunu određenih struktura iz samog Ustavnog suda, kao i drugih institucija koje se tiču pravosuđa. Sve je to danas dogovoreno. Ovo što sam rekao, stojim iza toga i spreman sam raditi na tome – zaključio je tada Dodik.

Što je od ovoga i pripremljeno, odnosno spremno za usvajanje, vidjet će se i na sjednici Zastupničkog doma, a i na sastanku lidera u Istočnom Sarajevu. Predsjedateljica Vijeća ministara BiH Borjana Krišto uputila je jučer u parlamentarnu proceduru prijedlog za imenovanje Srđana Amidžića za ministra financija i riznice, što bi trebalo zadovoljiti SNSD ako se to imenovanje nađe na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma. Kako će proći to imenovanje, umnogome ovisi i o odnosu prema navedenim reformskim zakonima.

Situaciju je u međuvremenu zakompliciralo podizanje optužnice protiv Milorada Dodika zbog nepoštivanje odluka visokog predstavnika. To, ipak, nije ugrozilo održavanje današnjeg sastanka lidera, iako je bilo pokušaja da se on opstruira. Pod posebnim pritiskom su stranke iz Sarajeva. Međutim, Nermin Nikšić je potvrdio da ide na sastanak, jer ne želi pristati, kako kaže, da mu nekoliko plaćenika preko svojih portala i mreže botova određuje matricu po kojoj će se ponašati.

Usvajanje zakona

- Jednostavno znam da vaši napadi i kritike nisu zbog zabrinutosti za Bosnu i Hercegovinu i građane ili narode iza kojih se krijete, već prije svega zbog vaših osobnih i interesa onih koji vas plaćaju, a koji su izgubili pristup javnom novcu. Na takve ucjene ne pristajem i spreman sam platiti cijenu za takav stav. Ako želite i dalje imati ekonomsko nazadovanje, svađe, podjele, beskorisno i beskrajno prepucavanje na relaciji Sarajevo - Banja Luka, imate sasvim dovoljno populista koji upravo na taj način dobivaju vašu podršku - kaže Nikšić. Na kraju obraćanja je kazao da će otići razgovarati s Dodikom u Istočno Sarajevo, kao što je i on došao kod njega u Konjic.

- Jer to je jedini put koji nas vodi do usvajanja zakona nužnih za reforme iz oblasti ekonomije, socijalne politike, pravosuđa i svega ostalog. Alternativa je blokada i iduće četiri godine, a ja na to ne želim pristati sve dok ima šanse da razgovaramo i radimo. Od ovog sastanka očekujem da ćemo dogovoriti usvajanje planiranih zakona koji su nam potrebni za nastavak puta k EU. Razgovor jednostavno nema alternativu jer jedino tako možemo ići naprijed - zaključuje Nikšić. Dodik je, pak, najavio je da će na današnjem sastanku biti razmatrano i pitanje Zakona o Ustavnom sudu BiH.

- Imate Zakon o Sudu BiH i paralelno ide Zakon o Ustavnom sudu BiH, ili će proći oba ili neće ni jedan - izjavio je Dodik. Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović u više navrata pozvao je partnere na dogovor i konsenzus o svim pitanjima za relaksaciju odnosa u BiH i ubrzanje europskog puta zemlje. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije