Kruševo

‘Konjički put’ na blagdan Malog Uskrsa

04.04.2016.
u 07:00

Nakon dugo vremena ulicama Kruševa ponovno su prošle kočije i konji, ali ovaj put nisu se vraćali s napornog posla na Mostarskom blatu. Naime, s ciljem oživljavanja uspomene na vremena u kojima su konji, plemenite i snažne životinje, privržene svomu gospodaru, stoljećima u hercegovačkom kraju služili za obavljanje teških poslova u polju i prijevoz tereta, ali isto tako i u svečanim prigodama, poput svadbi, u Kruševu kod Mostara na Mali Uskrs, uoči svete mise, održan je “konjički put”.

Zajedno sa svojim prijateljima iz susjednih župa Mostarskog blata, konjanici iz Kruševa provezli su se putem od tamošnjeg Doma kulture do župne crkve. Stariji stanovnici Kruševa ovom su se prigodom prisjetili vremena u kojima je rad na poljoprivrednim posjedima uvelike ovisio o konjima, a mlađi u čijoj je percepciji konj uglavnom turistička atrakcija iskoristili su prigodu za fotografiranje. Konjanici su se potom pridružili župljanima na svetoj misi i prigodnom druženju s članovima HKUD Kruševo.

U sklopu svete mise, mjesni župnik je, pored ostaloga, spomenuo kako je Kruševo, kao i ostala sela u našem kraju, danas izloženo svojevrsnim urbanim trendovima te potaknuo nazočne na razmišljanje kakve bi to posljedice moglo imati u budućnosti.

Inače, sudionici “konjičkog puta” u Kruševu su prije godinu dana prešli put od Goranaca do Međugorja, gdje su sudjelovali na misnim obredima povodom Cvjetnice.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?