sastanku u Vitezu

Koncept gospodarenja otpadom za četiri općine u Središnjoj Bosni

12.12.2018.
u 18:21

Na radnom sastanku u Vitezu predstavljen je koncept gospodarenja otpadom za četiri općine u Središnjoj Bosni: Travnik, Novi Travnik, Vitez i Busovača.

Radnom sastanak, održanom u okviru projektnih aktivnosti u realizaciji projekta "Samoodrživo gospodarenje otpadom", nazočili su općinski načelnici, predstavnici Društva Leipzig-Travnik i predstavnici njemačke tvrtke Weichert Consult, priopćeno je iz Općine Vitez.

Načelnik općine Travnik Amir Hadžiemrić podsjetio je da se na ovom projektu radi već dvije godine te dodao kako četiri općine muče isti problemi kada je u pitanju gospodarenje otpadom, a da je ovaj projekt prilika da se taj problem riješi zajedničkim snagama.

- Ovaj projekt premašuje naše individualne kapacitete u svakoj pojedinoj općini, a ovo je projekt za koji očekujemo sredstva Europske unije. Projekt jeste velik i zahtijeva značajna sredstva, ali mi nemamo drugog puta - istaknuo je Hadžiemrić.

Načelnik općine Vitez Tomislav Bošnjak-Matić kazao je kako su na današnjem sastanku prezentirani parametri koji su potrebni da bi se moglo aplicirati za sredstva koja dodjeljuje Europska unija te plan aktivnosti koje je potrebno provesti i na općinskim vijećima, u općinskim službama i komunalnim poduzećima.

Predstavnik tvrtke Weichert Consult Michael Weichert rekao je da je u realizaciji projekta do sada realiziran koncept projekta te prva kalkulacija troškova koja je potrebna za primjenu koncepta i za upućivanje zahtjeva za dobivanje poticajnih sredstava.

Naglašeno je da zahtjev za sredstva u realizaciji projekta "Samoodrživog gospodarenja otpadom" moraju uputiti sve četiri općine do 15. veljače 2019. godine.

Također, preduvjet za podnošenje zahtjeva za dobivanje poticajnih sredstva iz predpristupnih IPA fondova, koja za ovakve projekte mogu iznositi 50 do 75 posto, je da Vlade Kantona Središnja Bosna usvoji nacrta projekta "Samoodrživog gospodarenja otpadom".

Weichert je istaknuo da sredstva za projekt mogu biti na raspolaganju 2020. godine, ako projekt bude prihvaćen.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?