Politički salto mortale

Komšićev ministar jedini protiv NATO programa i Povjerenstva za suradnju

26.02.2021.
u 16:15

- Jasno je kako s jedne strane Čovićev HDZ traži podršku za blokadu euroatlantskih integracija i da Rusija s druge strane računa s HDZ-om u borbi protiv ubrzavanja kretanja BiH na NATO putu.

Svjestan da ispunjavanje uvjeta na europskom putu znači uvođenje vladavine prava i provedbu presuda suda u Strasbourgu, kao i nakon jasnog istupa zapadnih veleposlanstava o nužnosti bezuvjetnog formiranja Vlade FBiH i ubrzanoga nastavka euroatlantskih integracija, Čoviću je ostalo jako malo opcija - naveli su prije točno godinu dana iz Demokratske fronte Željka Komšića.

Protiv svog prijedloga

Na sjednici Vijeća ministara ovoga tjedna samo je jedan ministar bio protiv prihvaćanja programa reformi koje definiraju odnos BiH s NATO savezom te imenovanja Povjerenstva za suradnju s NATO savezom. Uopće nije obrazložio svoju odluku, dok su bošnjački kolege, ali i ministri Hrvati i Srbi poduprli suradnju s NATO-om. Bio je to, vjerovali ili ne, upravo ministar obrane BiH Sifet Podžić koji dolazi iz Komšićeva DF-a. Sitne spletke i spinovi, koje godinama podvaljuje sarajevsko političko, medijsko i paraobavještajno podzemlje o tome da su Hrvati u BiH ruska agentura, da rade protiv NATO-a i Europske unije, razbili su se samo jednim potezom ministra Podžića koji je postao snažniji rusofil nego ijedna institucija Republike Srpske, koje se javno portretira kao proruski orijentirane. A svoje protivljenje suradnji s NATO savezom nije objasnio niti jednom riječju. Čak dva člana NATO-ova povjerenstva dolaze iz redova njegova ministarstva. Da stvar bude još, u najmanju ruku, čudnija, tu dvojicu članova upravo je predložio Podžić, a onda je na sjednici praktično glasovao i protiv vlastitog prijedloga. Valja reći kako je na čelu toga NATO-ova povjerenstva dugi niz godina upravo HDZ-ov Josip Brkić, a koje je formalno izradilo dokument programa reformi koji je poslan prije dvije godine u NATO savez.
Zanimljivo je kako je predsjednik HDZ-a BiH prvi ovoga tjedna pozdravio odluku o uspostavi Povjerenstva za suradnju s NATO savezom ocjenjujući to važnim iskorakom prema euroatlantskim integracijama.

- Važan iskorak za NATO put Bosne i Hercegovine upravo je postignut formiranjem Povjerenstva za NATO suradnju. Kontinuirano napredovanje na našem euroatlantskom putu doprinosi stabilnosti i napretku BiH i našim međunarodnim partnerstvima - naveo je u objavi na svom nalogu na Twitteru predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. 
Još krajem 2012. godine Vijeće ministara BiH donijelo je odluku o uspostavi Povjerenstva za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine, a na sjednici održanoj 30. srpnja 2015. godine isto tijelo izvršne vlasti u BiH usvojilo je odluku o uspostavljanju Povjerenstva za NATO integracijski proces Bosne i Hercegovine. BiH trenutačno ima aktiviran Akcijski plan za članstvo (MAP) koji je postao služben u prosincu 2018. godine, kada je NATO na najvišoj razini iskazao spremnost za prihvaćanje Nacionalnog godišnjeg programa (ANP). Prije dvije godine, zbog prijepora između srpske i bošnjačke strane, taj program reformi doživio je određene kozmetičke promjene te je postao Program reformi za suradnju s NATO savezom.

Amerikanci podržali

Posljednji potez Vijeća ministara BiH, kako se doznaje, podržali su iz američke administracije BiH, ocjenjujući to također važnim iskorakom u BiH. Posebice stoga jer se moglo očekivati eventualno protivljenje srpskih ministara u državnom Vijeću ministara. Što je, međutim, izostalo. Posve je jasno kako srpska strana, neovisno o tome sjede li u Vijeću ministara članovi SDS-a ili SNSD-a, nije za sada spremna poduprijeti članstvo BiH u NATO savezu. A to objašnjenje vezuju uz poziciju Srbije koja je izglasala državnu neutralnost. S druge, pak, strane, Hrvati i Bošnjaci snažno podupiru to članstvo. Hrvati su posebno zainteresirani jer članstvo u tome savezu ukida još jednu granicu s Republikom Hrvatskom.

Komentara 1

PP
ppp
06:54 27.02.2021.

Ispada da je Komšićev ministar jedini pametan i ne želi da naši ljudi ginu za ciljeve imperijalističke amerike pod izgovorom NATO

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?