Komšić zbog plina (ne) može zatražiti veto od hrvatskog Kluba u Domu naroda FBiH

09.05.2023.
u 16:43

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić najavio je da će uvjetovati davanje suglasnosti za realizaciju izgradnje dvaju plinovoda s Hrvatskom i Srbijom donošenjem državnog zakona o plinu, što bi moglo otežati rad Vijeća ministara, koje je također uvjetovano zahtjevima iz Republike Srpske. Komšić, koji je čelnik Demokratske fronte, te se s partnerskim SDA našao u oporbi, uključio se u dodatno otežavanje rada Vijeća ministara, koje je uspješno okončalo prvih 100 dana rada. U međuvremenu pojavilo se nekoliko prijepora između srpske i bošnjačke, ali i hrvatske strane.

Izmišljanje neprijatelja

Jedna od njih je i pitanje plina, odnosno opskrbe ovim energentom i njegovom dopremom i distribucijom. U tu utakmicu uključeni su i interesi Rusije i SAD-a, zbog čega je cijela priča dodatno dobila na snazi. Prošloga tjedna predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je kako srpski ministri neće sudjelovati u radu Vijeća ministara BiH ako ova institucija ne odobri nastavak realizacije nove Istočne plinske interkonekcije sa Srbijom. Prijepor je razriješen u petak kada su Dodik i čelnik vladajuće stranke Narod i pravda Elmedin Konaković, koji je i bosanskohercegovački šef diplomacije, dogovorili da će se na sljedećoj sjednici Vijeća ministara naći odluke o realizaciji Istočne te Južne plinske interkonekcije s Republikom Hrvatskom. Gostujući u programu Hayat televizije, Komšić je rekao kako će zaustaviti Dodikov i Konakovićev naum te je uvjetovao izgradnju plinovoda donošenjem državnoga zakona o plinu. - Ja bez zakona o plinu neću nikad za to glasovati - rekao je Komšić. Dodao je i kako je bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović bliskoga stajališta o tome pitanju. Komšić je objasnio kako bi se plinovodima kojima bi upravljale kompanije pod nadzorom Republike Srpske odnosno iz županije u kojoj je HDZ BiH na vlasti praktički opskrba plinom predala Beogradu odnosno Zagrebu. - Slažem se da treba raditi diversifikaciju izvora opskrbe, ali ovamo odbijamo da ta Istočna interkonekcija dovede plin u Republiku Srpsku, a od mene traže da isto takvo pravo isporučim Zagrebu i Draganu Čoviću za opskrbu ovog središnjeg dijela BiH, odnosno najvećeg potrošača u BiH, a to je Sarajevo, dio gospodarstva u Visokom i Zenici - rekao je Komšić. Valja reći kako je Zapadnohercegovačka županija registrirala kompaniju koja bi se bavila transportom plina, a najznačajnija infrastruktura nalazi se upravo na području te, kao i susjedne Hercegbosanske te Srednjobosanske županije. Ta je kompanija uspostavljena nakon što je izgradnju plinovoda s Hrvatskom putem Južne interkonekcije praktički minirala odlazeća uprava BH Gasa, koja je prelaskom na Turski tok, rusko-turski projekt, ugrozila njegovu realizaciju. S druge pak strane, u Predsjedništvu BiH je, prema Daytonskom mirovnom sporazumu, moguće zaustaviti svaki projekt koji je povezan s inozemstvom jer je nezaobilazno kod davanja suglasnosti za realizaciju međunarodnih ugovora i sporazuma.

Osamnaest protiv

U slučaju da Komšić na sjednici državnoga vrha ospori realizaciju plinskih interkonekcija sa Srbijom odnosno Hrvatskom, a s njim se ne slože Bećirović te predsjedateljica Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, on bi svejedno mogao zaustaviti donošenje te odluke tražeći proglašavanje povrede vitalnog nacionalnog interesa od Kluba Hrvata u Domu naroda Federacije BiH. No, u tome slučaju izvjesno bi dobio odbijenicu jer u trenutačnome sazivu gornjega doma Parlamenta Federacije BiH čak 18 od 23 izaslanika dolazi iz reda stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH koje Komšića smatraju nelegitimnim hrvatskim članom Predsjedništva jer su ga Hrvatima većinom glasova nametnuli Bošnjaci. Da bi Komšić pak zaustavio preglasavanje u državnom Predsjedništvu, potporu bi mu u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH moralo dati 16 izaslanika od njih 23 u hrvatskome Klubu. S druge pak strane, dogovor o donošenju državnog zakona o plinu teško je očekivati jer se tome protivi Banja Luka. •

Komentara 1

IJ
I ja tebi
17:30 09.05.2023.

Sejdo se kostruši pas mu mater poganu.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije