PSBiH

Komisija za obranu i sigurnost BiH na obavještajno-sigurnosnom forumu

PSBiH
21.06.2016.
u 11:58

 Predsjedatelj Zajedničke komisije za obranu i sigurnost BiH Sifet Podžić i njegovi zamjenici Borislav Bojić i Borjana Krišto sudjelovali su u Beču u radu Četvrtog parlamentarnog obavještajno-sigurnosnog foruma, tijekom kojeg se razgovaralo o brojnim sigurnosnim izazovima u svijetu, borbi protiv terorizma i financiranja terorističkih aktivnosti, pranju i nedozvoljenim putevima novca, korupciji, kao i o prevenciji u zaštiti građana i infrastukture. 

Sudionicima Foruma obratili su se američki kongresmen i predsjedatelj Grupe za terorizam i nekonvencionalno naoružanje Kongresa SAD-a Robert Pittenger, na čiju inicijitivu se i održava ovaj skup, te predstavnici Parlamenta Austrije Werner Amon i Andreas Karlsbock. 

Pored uvodničara, zapaženo izlaganje imali su komandant američkih vojnih snaga u Europi general Ben Hodges i ministar unutarnjih poslova Republike Austrije Wolfgang Sobotka, koji su sudionike Foruma pozvali na suradnju u prevenciji i suprotstavljanju aktuelnim sigurnosnim izazovima, priopćeno je iz Odjelaza odnose s javnošću PSBiH.

Sudionicima Četvrtog parlamentarnog obavještajno-sigurnosnog foruma obratili su se i čelni ljudi sigurnosnih i obavještajnih agencija, parlamentarnih tijela, banaka i kompanija, kao i brojni eksperti koji su izložili pozitivne prakse, dostignuća i probleme u prevenciji terorističkih aktivnosti, te u sprečavanju pranja novca i korupcije.

Kako se navodi u priopćenju, u raspravi predstavnika parlamenata i parlamentarnih tijela Austrije i drugih zemalja Europe, Južne Amerike i SAD-a sa stručnjacima koji neposredno i operativno rade na praćenju procesa i aktivnosti koje čine teroristi, ekstremističke organizacije i militantne grupe došlo se do niza saznanja i zaključaka koji obavezuju zakonodavnu i izvršnu vlast, te subjekte sigurnosnog i obavještajnog sektora na stalne preventivne aktivnosti. 

Te aktivnosti, kako je rečeno, uključuju prilagođavanje postojećih i kreiranje novih zakonskih rješenja, kao i dodatna novčana ulaganja u ljude i opremu. Preporuka Foruma je i to da parlamenti i vlade zemalja sudionica prilagode svoje nacionalne strategije u borbi protiv terorizma, ekstremizma i pranja novca, te da svoje aktivnosti u vezi s tim koordiniraju na državnom i regionalnom nivou.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?