Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Komisija razmatrala izvještaje revizora za četiri državne institucije

19. rujna 2017. u 14:29 0 komentara 34 prikaza

 Članovi Komisije za financije i proračun Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrali su na današnjoj drugoj sjednici godišnje revizorske izvještaje za četiri institucije koje su dobile mišljenja s rezervom. Radi se o ministarstvima obrane i vanjskih poslova, te Upravi za indirektno oporezivanje i Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću.

Revizori su Ministarstvu obrane dali mišljenje s rezervom jer popis sredstava, potraživanje obaveza nije u cjelosti izvršen u skladu s važećim propisima, upozoreno je i da proces pokretne perspektivne imovine nije vjerodostojno evidentiran u poslovne knjige s obzirom na to da proces procjene još nije završen.

Istaknuto je i da neriješen status nepokretne i pokretne neperspektivne vojne imovine koja dodatno opterećuje proračun Ministarstva čije rješavanje nije u njegovoj nadležnosti, a predstavnici Ministarstva obrane danas su podsjetili da i takve objekte neko mora čuvati i održavati.

Kada je u pitanju Ministarstvo vanjskih poslova ponovo je ukazano na potrebu donošenja zakona o vanjskim poslovima što također nije isključiva nadležnost ministarstva, a i predstavnici ove institucije istaknuli su danas da bi se donošenjem tog zakona realiziralo oko 50 posto preporuka revizora.

Revizori su upozorili i na neusklađenost Pravilnika o sistematizaciji i unutrašnjoj organizaciji s propisanim regulativnim okvirom za uspostavu Jedinice interne revizije kao i s odlukom o razvrstavanju radnih mjesta, te su uočeni i nedostaci i slabosti u procesu javnih nabavki.

Mišljenje s revizijom revizori su iskazali i na određene nepravilnosti u radu Uprave za indirektno oporezivanje posebno u dijelu koji se odnosi na sredstva za nabavku i opremanje objekta za Glavni ured i regionalni centar u Banjoj Luci u iznosu od 37.900.000 KM.

Direktor UIO BiH Miro Džakula kazao je da je ove godine raspisan tender za izgradnju te zgrade, ali da se na njega niko nije javio te je član Komisije Jasmin Emrić (Stranka demokratske aktivnosti - A-SDA) predložio da se kupi zemljište i na njemu gradi potrebna zgrada.

Govoreći o nalazu revizora gdje su konstatirane slabosti i nedostaci u procesu javnih nabavki u dijelu koji se odnosi na procjenu potrebnih sredstava za nabaku softvera, Džakula je kazao da su vodili iskustvima iz regije.

Navedeno je i da je broj zaposlenih u Upravi veći od onoga koliko bi trebao biti, ali je Džakula je kazao da Uprava sada ima oko 2.800 zaposlenika, a ove godine im je odobreno još i manje, ali Džakula je izrazio očekivanje za više razumijevanje vlasti te da im se odobri 372 zaposlena jer je to ključna institucija za punjenje budžeta.

Za Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) revizori su ukazali na činjenicu da zaključak Vijeća ministara o povratu pozajmice nije realiziran, ali je upozoreno i na uočene nedostatke u procesu javnih nabavki koje se ogledaju u načinu sastavljanje tenderske dokumentacije i ostalih uočenih slabosti.

Komisija će naknadno utvrditi određene zaključke, a za idućuu sjednicu najavili su razmatranje izvještaje za još šest institucija kojima je Ured za reviziju institucija BiH dao mišljenje s rezervom.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.