Banjolučka biskupija

Komarica: Vratilo se samo tri posto Hrvata

franjo komarica
13.08.2015.
u 14:17

Banjolučki biskup Franjo Komarica izjavio je danas kako se samo tri posto hrvatskog stanovništva vratilo u mjesta u kojima su živjeli prije rata na području ove biskupije.

Komarica je rekao da masovnijeg povratka nije bilo zbog raznih opstrukcija, nepostojanja odgovarajuće pravne regulative, ali i zbog nedovoljne pomoći u obnovi objekta i osiguravanju ekonomskih uvjeta za održivost povratka.

"Sve dosadašnje garniture političara iz Republike Srpske, BiH, Hrvatske, ali i predstavnici međunarodne zajednice nisu mnogo marili za sve potpisane dogovore, sporazume, kao i međunarodne konvencije i nisu željeli omogućiti povratak, ne samo katolicima, nego i nekatolicima iz BiH i susjednih zemalja", rekao je Komarica na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

On je naveo da je katolička populacija napustila prostor banjolučke regije prije 20 godina, nakon dogovora o nesmetanom odlasku civilnog stanovništva kojeg su potpisali tadašnji potpredsjednik Republike Srpske Nikola Koljević i Lucia Stental iz Međunarodnog komiteta Crvenog križa (MKCK).

Banjolučki biskup je rekao kako su tome prethodili dramatični događaji kada prolazile kolone izbjeglica srpske nacionalnosti, navodeći brojne dopise koje je slao na razne adrese, negodujući zbog odlaska katoličkog stanovništva.

Komarica je istaknuo da su o odlasku katolika iz banjolučke regije uglavnom šutjeli ne samo predstavnici domaćih vlasti, već i međunarodne zajednice i međunarodnih organizacija "koje su to znale i odobrile".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?