Višković posjetio samostan

Komarica: Trapisti su donijeli mnogo toga, ostavili su baštinu koja sve obvezuje

04.06.2019.
u 14:23

Komarica je zahvalio Viškoviću na podršci u očuvanju njihove baštine za sve buduće generacije.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković obećao je pomoć Vlade Katoličkoj crkvi koja će 21. lipnja obilježiti 150. godišnjicu dolaska redovnika trapista i osnivanja čuvenog samostana, kasnije opatije "Marija Zvijezda" u Banjoj Luci.

Višković je rekao da je u pitanju značajan jubilej, on govori o ljudima koji nisu samo propovijedali vjeru, već su razvijali gospodarstvo te pokrenuli razne projekte važne za građane - centrale, ciglane, hladnjače, pivaru...

Podsjetio je i na moto njihove redovničke zajednice - Ora et labora (Moli i radi).

Entitetski premijer je istaknuo da je, tijekom posjeta samostanu "Marija Zvijezada" razgovarano i o koncesiji za Zemljodaničku zadrugu "Livač" koja izrađuje sir "Trapist".

Bilo je riječi i o drugim projektima Katoličke crkve, a Višković navodi da će u Vladi RS-a imati partnera.

Povrat imovine svim vjerskim zajednicama, pa i Katoličkoj crkvi, kako je rekao, još je otvoreno pitanje, jer je visoki predstavnik stavio izvan snage raniji zakon.

Biskup banjolučki Franjo Komarica je, nakon posjeta Viškovića ovom samostanu, podsjetio na dolazak reformiranih cistercita, među narodom poznatijih kao trapisti (la Trappe - ime samostana u Francuskoj), u Banju Luku, odnosno BiH.

- Donijeli su mnogo toga, i duhovnog i materijalnog napretka za ovu sredinu - istaknuo je biskup Komarica, dodajući da su Trapisti ostavili baštinu koja sve obvezuje.

Naglasio je da se želi nastaviti konstruktivan rad koji su započeli ovdašnji Trapisti te zahvalio Viškoviću na podršci u očuvanju njihove baštine za sve buduće generacije.

Samostan trapistički "Marija Zvijezda" u Delibašinom Selu kod Banje Luke osnovao je još za vrijeme otomanske vladavine 1869. godine Franz Pffaner.

Osamdesetih godina 19. stoljeća samostan postaje opatijom, a početkom 20. stoljeća doživljava vrhunac po broju monaha kojih je bilo 220, ali i po duhovnoj, obrazovnoj, gospodarskoj karitativnoj i civilizacijskoj djelatnosti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?