Opasno ljeto bliži se kraju

Komarci donijeli smrtonosne viruse, stršljeni ubijali ljude

04.09.2018.
u 21:40

Ljeto koje je završilo klimatološki, a za koji tjedan će i kalendarski otići u povijest, po mnogočemu je specifično. Osim što će se u vremenskom smislu potvrditi kao jedno od najnestabilnijih i najhladnijih u posljednjih deset i više godina, pamtit će se po još nekim opasnostimaa koje bi mogle biti tek početak problema, piše Večernji list BiH.

Stršljeni, komarci prijenosnici virusa Zapadnog Nila, stoka s virusom Q-groznice... sve ovo zabilježeno je u BiH, a bilo je, nažalost, i smrtnih slučajeva.

Mutacija stršljena

Kraj ovog kolovoza obilježile su dvije smrti zbog napada stršljena, a u samo jednoj noći sedam osoba hospitalizirano je u Tuzli. Početkom ljeta sve je šokirala smrt Banjolučanina koji se nakon uboda stršljena na obali rijeke Vrbas srušio pred svjedocima. Već tada se počelo govoriti o agresivnijim napadima ovih insekata, a onda se pojavila priča o mutiranju stršljena, a razlog je što su se spojili opasni azijski stršljen i autohtoni europski koji nije bio poznat po smrtonosnim napadima. Premda neki stručnjaci tvrde da azijskih stršljena nema na ovim područjima i da do mutacije nije došlo, teško je objasniti da se dogodilo nekoliko smrtnih slučajeva nakon napada autohtonih stršljena. Stručnjak za uklanjanje njihovih gnijezda Ivica Mišin uvjeren je da su insekti mutirali u odnosu na ranije. - To više nije onaj naš autohtoni stršljen. Prije oko šest godina došlo je do križanja azijskog stršljena s našim i došlo je do mutacije - tvrdi. Tijekom ljeta, ustvari cijele godine, govorilo se o još jednoj opasnosti za život ljudi, a to je bruceloza. Samo tijekom 2018. godine zabilježeno je 212 slučajeva oboljelih. Dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Nihad Fejzić za Aktu je govorio o uzrocima bolesti. - Virus ove bolesti došao je do divljih životinja preko novih vektora kao što su komarci i druge vrste insekata, koji su zbog globalno narušenog ekosustava migrirali na druga područja. Ovo svakako zabrinjava cijeli svijet, a posebno nas koji se bavimo ovim problemima jer ne znamo kako to riješiti - objašnjava Fejzić. Zbog ovog slučaja stručnjaci tvrde da su u BiH potrebne velike spalionice kakve imaju u europskim zemljama jer su one najbolji način zbrinjavanja leševa zaražene stoke i sprječavanja širenja zaraze. Biolog Petar Crnčan kazao je da komarci izazivaju više smrtnih slučajeva od svih ostalih opasnih životinja zajedno. - S obzirom na situaciju u svijetu, postoji zabrinutost zbog širenja nekih vrsta - kazao je. Osim groznice Zapadnog Nila, komarci prenose malariju koja je u ovim krajevima iskorijenjena još prije 50 godina, ali u svijetu je još itekako aktualna. Zatim prenose denga groznicu koju kao i groznicu Zapadnog Nila uzrokuje tigrasti komarac, onda žutu groznicu i zika virus koji nisu zabilježeni na ovim prostorima.

Zajednički angažman

Sve navedene opasnosti, osim u BiH, zabilježene su i u susjednim zemljama, stoga stručnjaci smatraju da su potrebne zajedničke aktivnosti. Neprijavljivanje napada veterinarskim službama ili neadekvatno liječenje mogu dovesti do velikih ljudskih gubitaka, stoga stručnjaci pozivaju na odgovornost, najviše zbog činjenice da bi, poučeni ovom, u godinama koje slijede moglo biti još gore.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?