Kakvo je stanje nacije?

Kolovoz sretan mjesec za FBiH: najviše rođenih i vjenčanja

11.03.2019.
u 17:45

Bijela kuga zahvatila je mnoge zemlje Europe, regije, a posebno BiH. Ovaj negativni trend sve manjeg broja rođene djece opasno prijeti da BiH u skorije vrijeme postane zemlja staraca, piše Večernji list BiH.

Rijetke obitelji s više djece

Sve su rjeđe obitelji koje imaju više od jednog djeteta. Sedmeročlana obitelj Knežević sa svoje petero djece, kažu, uspiju podmiriti obveze i potrebe, a uz to i pristojno živjeti. - Odrastao sam u velikoj obitelji s bakom i djedom, roditeljima i šestero braće i sestara, tako da sam i sam želio imati veliku obitelj - kazao nam je otac petero djece. - Supruga i ja radimo ponekad i po dva posla, ali nije nam teško. Pomaže nam i najstariji sin, maturant, koji je ušao u svijet programiranja uz pomoć kojeg si može osigurati džeparac - kaže nam ovaj otac. No, obitelj Knežević je rijedak pozitivan primjer višečlane obitelji u BiH. Stvarna slika je puno lošija, na što ukazuje negativan prirodni prirast od desetak i više tisuća svake godine. Što je alarmantno. A na ovu opasnost i posljedice upozoravaju demografi. Kada je riječ o prirodnom prirastu za prošlu godinu, on se nije znatno mijenjao. U podacima Federalnog zavoda za statistiku prikazan je broj rođenih i umrlih po županijama te u kojem je mjesecu bilo najviše rođene djece, umrlih, sklopljenih brakova, rastavljenih...

Karakteristike mjesta

Tako je prošle godine najviše djece rođeno u kolovozu 1836, dok je najviše umrlih bilo u ožujku 2071. U kolovozu 2018. umrlo je 18 dojenčadi u FBiH. U podacima stoji i kako je čak 153 dojenčadi umrlo, od kojih je najviše bilo u Tuzlanskoj županiji 36. Osim po broju rođenih, kolovoz je prvi i kada je riječ o sklopljenim brakovima, a lani su 1884 para u tom mjesecu stupila u zajednički život. Da se velik broj parova odlučuje za raskid braka, pokazuje podatak da je u studenom 2018. razveden 141 par, najviše u odnosu na ostatak godine. Vidljivo je kako Sarajevska županija prednjači po broju rođene djece, ali i umrlih, a kada se gleda gdje je najviše sklopljenih i rastavljenih brakova, tu je prvo mjesto zauzela Tuzlanska županija. Lani je u brak stupilo 12.895 parova, najviše ih je bilo u Tuzlanskoj županiji, čak 2852 para. Od ukupnog broja preminulih građana FBiH u prošloj godini 20.774, muškaraca je bilo 10.436, žena 10.338. Uspoređujući podatke po županijama, vidljivo je kako je umrlih najviše bilo u Sarajevskoj županiji, čak 4260 osoba, i to 2105 muškaraca i 2155 žena. Od ukupnog broja umrlih u 2018., čak je 478 osoba, prema podacima, život okončalo nasilnom smrću, a najviše ih je bilo u Tuzlanskoj županiji 115 osoba, podaci su Federalnog zavoda. Ništa bolje stanje nije ni u ostatku BiH. Sva područja bilježe negativan prirodni prirast. Posebice su problemi izraženi posljednjih godina. Egzistencijalni problemi, nesigurnost, nedostatak radnih mjesta, politička nesređenost... neki su od problema s kojima se susreću mladi u BiH. Sve teže se odlučuju osnovati obitelj i imati više djece. Većina njih, nažalost, odlazi sreću tražiti u drugim zemljama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?