Izrazila kajanje

Kolinda Grabar-Kitarović: Ustaški je režim bacio ljagu na Hrvate

Reuters/Pixsell
23.07.2015.
u 08:34

Hrvatski producent Branko Lustig dobio je nagradu za životno djelo na Let's Cee filmskom festivalu u Beču. Na tom je festivalu prikazano pedesetak filmova mahom iz istočne i srednje Europe

Na početku dvodnevnog radnog posjeta Izraelu, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović bila je na svečanosti darivanja Yad Vashemu Oscara koji je Branko Lustig 1993. dobio za "Schindlerovu listu".

U govoru je izrazila "najdublje kajanje zbog svih žrtava holokausta u Hrvatskoj, stradalih od ruke kolaboracionističkog ustaškog režima". Objasnila je koliku je ljagu taj režim bacio na hrvatski narod, a poručila je da se "zbog budućnosti moramo suočiti sa svojom prošlošću i prihvatiti je".

Dodala je da je velik dio hrvatskog naroda bio dio antifašističkog pokreta otpora te da je "sadašnja RH utemeljena na antifašizmu i na Domovinskom ratu". To da se nešto slično (holokaustu) dogodilo u Vukovaru i Srebrenici govori da mir ne smijemo uzeti zdravo za gotovo, poručila je.

>> Branko Lustig dobio nagradu za životno djelo u Beču

Komentara 4

BE
bendz
04:45 24.07.2015.

Ustaski pokret je bila, i jos s nije potpuno ugasila, najjezivija tvorevina u 20-tom vijeku.Luciferova organizacija.Rame uz rame mrezi engleskih zlocinima po svijeu nad drugim narodima.

BE
bendz
04:53 24.07.2015.

Najzgodnija politicarka u okruzenju, mozda i u Evropi.One sto su dolazile na Balkan i a rade za kojekakve evropske komisije prave su spodobe od zena.Kolinda je hrvatski turisticki selling pitch.

H2
hercegovac - 2
17:15 26.07.2015.

Svaki režim je za osudu, no ne mogu se oteti dojmu da se osuđuje Ustaški režim u NDH a prešućuje se težnja Hrvatskog naroda za slobodnom i nezavisnom Državom od kvislinga Kraljevine Jugoslavije i njihova režima i ne osuđuje see taj kao i komunistički režim sljednik režima tzv. stare Jugoslavije. NDH je bila priznata Država i to je činjenica, a režim vladanja se može osuditi a o tome mogu samo povjesničari nepristrano donijeti pravo mišljenje što se na tlu Hrvatske i bivše Jugoslavije dešavalo u 20. stoljeću i sva zla i režime jednako osuditi a ne samo se pozivati na Ustaški jerje to uvreda cijelom Hrvatskom narodu a vrlo dobro se zna tko je to nametnuo....!

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije