Stižu godišnji odmori

Koliko vam je novca potrebno za ljetovanje na Jadranu, a koliko u Turskoj, Španjolskoj, Siciliji...

23.05.2017.
u 13:40

Ako znamo da je prosječna mjesečna plaća u BiH 870 KM, godišnji odmor u hotelu s pet zvjezdica za obitelj s dvoje djece većini Bosanaca i Hercegovaca nemoguća je misija.

No, kako nam se ljetna sezona približava, za one koji se odluče ljetovati, Avaz je istražio koliko je novca potrebno za putovanje kako biste uživali na plažama Turske, Španjolske, Sicilije..., a koliko novca treba za sunčanje na plažama Hrvatske, Albanije, Crne Gore ili, pak, Neuma.

Odabir hotela

Za građane BiH ljetovanje na bh. moru, pokazuju brojke, i dalje je najpovoljnija opcija. Tako se u Neumu apartman za četveročlanu obitelj može unajmiti već po cijeni od 60 do 100 KM po danu pa sedmodnevni aranžman s uključenim doručkom stoji do 700 KM. Dodatni trošak je prijevoz jer povratna karta autobusom košta 60 KM, a isto toliko novca potrebno je izdvojiti za gorivo ako se putuje privatnim automobilom.

A oni koji odluče ljetovati na Hrvatskom primorju, morat će za to izdvojiti minimalno dvije prosječne plaće. Prema ponudama, sedmodnevno ljetovanje u Hrvatskoj za četveročlanu obitelj stoji između 1500 i 3000 KM. Obitelj s dvoje djece koja se odluči za privatni apartman, ljetovanje će platiti u prosjeku 2000 KM, dok odabir hotela s polupansionom znači da će troškovi porasti na 2800 KM. U te iznose nije uračunat prijevoz, a karta u jednom smjeru od Sarajeva do Makarske košta 52,50 KM, dok je cijena povratne oko 70 KM. Za putovanje automobilom do Makarske, ako se ide preko Graničnog prijelaza Zagvozd, potrebno je gotovo 60 KM.

U Crnu Goru većina bh. građana godinama putuje s pretpostavkom da će proći mnogo jeftinije nego u Hrvatskoj. No, turistički djelatnici upozoravaju kako je to točno samo za Ulcinj i okolna mjesta, dok su ostala mjesta u Crnoj Gori po cijenama bliska Hrvatskom primorju. U Ulcinju se dvokrevetna soba može naći za već od 20 KM po osobi, ali ih je većina sa zajedničkom kupaonicom za po dvije sobe. Apartman za četiri osobe može se pronaći po cijeni od 60 KM dnevno. Sedmodnevni boravak u apartmanu s doručkom stoji gotovo 480 KM, a hotelski smještaj s četiri zvjezdice s doručkom od 820 do 1500 KM. Izračun pokazuje i da povratna karta do, primjerice, Herceg Novog košta 72 KM, a za prijevoz automobilom preko Graničnog prijelaza Šćepan Polje potrebno je oko 80 KM. Cijene hrane i pića približne su onima u BiH.

Iz Centrotoursa kažu da su im, kada je riječ o grupnim putovanjima, hit ovog ljeta Turska i Albanija. - U Albaniju imamo ponude samo autobusom, a polazak je svakog petka. Sedmodnevno ljetovanje u Draču u hotelu s pet zvjezdica stoji od 959 KM do 1189 KM, u ovisnosti o terminu polaska, kazala je Jasmina Delalić, voditeljica poslovnice Centrotoursa.

Besplatno za djecu

Autobusni prijevoz na relaciji Sarajevo - Drač stoji gotovo 90 KM po osobi, a djeca od 4 do 12 godina u pratnji roditelja plaćaju 65 KM. Djeca do četiri godine ne plaćaju prijevoz ako putuju s dvije odrasle osobe. Automobilom od Sarajeva do Albanije potrebno je oko 300 KM za oba pravca, a sedmodnevni smještaj u Draču košta skoro 450 KM. Iz turističke agencije Sol Azur kazali su za Avaz da su bh. građanima vrlo primamljive egzotičnije destinacije, a cijene su približne ljetovanju na Jadranu. - U ponudi imamo Siciliju. S autobusnom kartom aranžman od 13 dana stoji 679 KM. A ako putujete zrakoplovom, osam dana na istoj destinaciji stoji 1370 KM. Dobre ponude za one s malo dubljim džepom imamo i kada je riječ o Turskoj. Tako je za boravak od osam do 15 dana potrebno od 600 do 6000 KM. Malo je jeftinija Španjolska, 14-dnevni aranžman, koji je vrlo popularan, stoki 880 KM, navode iz te agencije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije