Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Koliko će Pelješki most donijeti štete ili dobiti BiH?

"S gledišta općine, Pelješki most će jednim dijelom rasteretit promet u Neumu koji se već sada osjeti, gdje su velike gužve od graničnog prelaza, ali s ekonomske strane bit će malo financijskih gubitaka, kaže načelnik Neuma
24. srpnja 2021. u 14:55 2 komentara 4024 prikaza
Pelješki most
Foto: Milan Sabic/PIXSELL

Prvi čovjek Neuma načelnik Dragan Jurković kaže kako prvo žele poboljšati kvalitetu i pokazati koliko je Neum poželjna destinacija.

“Pokušavamo urediti dio obale. Bit će stvari u Neumu koje će se dosta promijeniti, od šetnice, do samih plaža. Želimo poboljšati kvalitetu i pokazati Neum kao jednu destinaciju koja će biti poželjna. Radit ćemo da štandovi na šetnici budu jednobrazni i da se ne događa to da imamo svega i svačega. Uredit ćemo da to bude prepoznatljivo i lijepo“, kazao je Jurković za N1

Naveo je i da su otvoreni za sve investitore.

“Ono što je važno naglasiti jeste da imamo stare regulacijske planove. Dio objekata koji idu u visinu, želimo smanjiti koeficijente i dovesti u red taj građevinski sektor”, dodao je. Istaknuo je i kako žele zaštititi dio poluotoka.

“Imamo toliko mora koliko imamo, i moramo štititi dio poluotoka gdje je već zaštićen kao prirodni rezervat”, rekao je Jurković.

Komentirajući spor s Malim i Velikim Školjem i Klekom, kazao je kako je to spor koji vode BiH i Hrvatska, te oni ne mogu ući u taj dio jer nisu kompetentni.

“Mislim da je teritorij BiH, al imaju povjerenstva koja će odlučiti”, istaknuo je.

Govorio je i koliko će Pelješki most donijeti štete ili dobiti BiH.

“Sa gledišta općine, on će jednim dijelom rasteretit promet koji se već sada osjeti, gdje su velike gužve od graničnog prelaza Klek 1, Klek 2, do onog dijela gdje će se smanjiti broj ljudi koji će cirkulirati kroz ovaj dio. S ekonomske strane bit će malo financijskih gubitaka. EU je financirala taj most. Vjerojatno su procijenili da je pravno i legalno. Za 10 dana bi trebao biti spojen”, kazao je.

Na upit hoće li u Neumu biti luka smatra kako je to nemoguće.

"Iluzija je, da bi u Neumu bila luka", rekao je načelnik Neuma. 

“Nije nam u cilju zbog ekoloških posljedica. Marina jeste, ali ne i luka“, naveo je.

O cesti Stolac-Neum rekao je da će puno pomoći BiH u gospodarskom smislu.

“Napokon ćemo se otvoriti prema BiH. Najkasnije do 1.3.2022. godine će biti gotova cesta Stolac-Neum. Svjedoci smo kvalitete i te ceste. Samom tom cestom Neum će se otvoriti i tijekom zime i za turiste i kongresni turizam”, zaključio je načelnik Neuma.

U Neumu danas živi oko 3.000 do 3.500 ljudi.

  • ima_nešto:

    Koliko štete ili koristi u svakom slučaju manje prometa kroz Neum. Nagore je što sad na plaži u Neumu nevidiš otvoreno more nego samo most. Ali ljudima je svejedno. Kao da gleda vjetrenjače ispred kuće.

  • Avatar micelj
    micelj:

    Ovo ce biti najljepsi objekat u HRVATSKOJ..