analiza

Koliko će bh. ekonomija rasti u 2017. godini?

ekonomija
02.01.2017.
u 10:26

Od aktivnosti koje bi mogle dati podršku ekonomskom rastu izdvaja se intenzivanje radova na Koridoru Vc

Bh. ekonomija bi u 2017. godini, prema prognozama međunarodnih financijskih institucija trebala ostvariti ekonomski rast veći od tri posto, izvještava Indikator.ba. 

To bi trebalo biti ubrzanje u odnosu na 2016. godinu, kada je prema procjenama, ostvaren rast od 2,6 posto. 

Prema posljednjim prognozama MMF-a objavljenim u listopadu 2016. godine BDP BiH trebao rasti u ovoj godini po stopi od 3,2 posto, a u 2018. godini 4 posto. 

MMF predviđa da će deficit tekućeg računa BiH u 2017. godini iznositi -6,0 posto, a u 2018. godini -5,0 posto. 

Potrošačke cijene u BiH, prema prognozama ove financijske institucije, bilježit će godišnji pad od - 0,3 posto u 2016. godini, te rast od 0,7% u 2017. godini. 

Svjetska banka prognozirala je BiH ekonomski rast u ovoj godini od 3,1 posto a u sljedećoj godini 3,5 posto. 

Od aktivnosti koje bi mogle dati podršku ekonomskom rastu izdvaja se intenzivanje radova na Koridoru Vc, ukoliko bude usvojena odluka o povećanju akciza na naftu i naftne derivate.  Nova gradilišta mogla biti biti i magistralna cesta Stolac-Neum, kao i mostovi prema Hrvatskoj kod Svilaja i u Gradišci, a za potonji je BiH izdala građevinsku dozvolu. 

Novim gradilištima treba se nadati i na nekim od elektroenergetskih projekata poput vjetroleketrana. Ipak, najveća elektroenergetska investicija Blok 7 Termoelektrane Tuzla, iako dovedena do razine konačnih odluka o izgradnji, i dalje je pod upitkom zbog političkih preispitivanja. 

Treba očekivati i daljnja ulaganja u nekretnine, posebno u okolini Sarajeva, što je rezultat rasta u sektoru turizma koji je u prošloj i ranijim godinama davao snažnu podršku novododanoj vrijednosti. 

Eventualni nastavak aranžamna s MMF-om takođe bi imao utjecaj, budući da bi u zemlju ušle nove stotine milijuna KM kao podrška fiskalnoj stabilnosti, piše Indikator. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?