U tijeku realizacija projekta “CEB 2”

Kolektivni centri u Hercegovini se zatvaraju kroz dvije godine

06.12.2021.
u 19:34

Kolektivni centri diljem Bosne i Hercegovine, među kojima je i onaj u Tasovčićima kod Čapljine, u kojima i danas žive na tisuće tijekom rata raseljenih osoba trebali bi biti zatvoreni i porušeni kroz iduće dvije godine, piše Večernji list BiH.

Prema podacima Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine, kroz projekt “CEB 2” projekt za koji se Bosna i Hercegovina kod Razvojne banke Vijeća Europe kreditno zadužila u iznosu od 60 milijuna eura do kraja 2022. planirana je izgradnja ili rekonstrukcija ukupno 82 zgrade/objekta s više od 2600 stambenih jedinica u 45 gradova i općina, a radovi i useljenje preostalih korisnika iz ovog projekta će se nastaviti do kraja 2023. godine. Kako navode iz ovog ministarstva, prema podacima iz 2015. godine, u 121 kolektivnom centru u Bosni i Hercegovini je živjelo više od 7200 osoba. “Stanari kolektivnih centara su osobe u stanju socijalne potrebe, starije i bolesne osobe, izbjegle i raseljene osobe bez ili s minimalnim primanjima, piše Večernji list BiH. 

Europski model

Većina njih su osobe koje ni prije rata nisu imale imovinu te najprihvatljiviji način da im se omogući život dostojan čovjeka ogleda se u sustavu neprofitnog socijalnog stanovanja”, ističu na svojoj službenoj stranici iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine. Podsjećaju kako je ovakva vrsta smještaja, odnosno izgradnja objekata s većim brojem stambenih jedinica, europski model rješavanja socijalno najugroženijih kategorija stanovnika, ali i način da se građane Bosne i Hercegovine iseli iz nehumanih uvjeta kakvi su u kolektivnim centrima gdje danas žive. Zahvaljujući ovom projektu određen broj građana BiH je kroz proteklih nekoliko godina limene barake zamijenio toplim domovima. Naime, kroz realizaciju projekta “CEB 2 – Zatvaranje kolektivnih centara” u 2018. je 190 osoba uselilo u 6 novoizgrađenih zgrada u Kladnju, Maglaju, Modriči i Derventi namijenjenih stanarima kolektivnih centara. “Do kraja 2018. godine po projektu su završeni radovi na izgradnji 6 zgrada sa 113 stanova, a u 2019. godini započeta je i izgradnja još 15 zgrada u okviru kojih će biti osigurana 602 stana koji će biti dom za više od 1500 osoba.

Projekt “CEB 2”

Tijekom 2018. godine banka je odobrila produženje roka za okončanje projekta do 31. 12. 2022. godine”, navodi se na službenoj stranici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine. Tijekom ove godine zatvoreni su centri u Trebinju, Banovićima, Jablanici, Gradačcu, Konjicu… dok se na zatvaranje centara još čeka u Čapljini, Mostaru, Sarajevu, Drvaru, Brčkom, Nevesinju… Inače, u samom projektu “CEB 2” Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH ima ulogu Agencije za provođenje projekta po Međunarodnom okvirnom sporazumu o kreditu između BiH i Razvojne banke Vijeća Europe - “CEB”, a vrlo važnu tehničku pomoć za realizaciju ovog kompleksnog projekta pruža agencija CRS iz sredstava osiguranih od Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF) i SIGA granta preko banke. Implementatori projekta “CEB 2” u BiH su Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica Federacije BiH, Republičko tajništvo za raseljene osobe i migracije Republike Srpske te Odjel za raseljene osobe, izbjeglice i stambena pitanja Brčko Distrikta BiH u suradnji sa županijskim i općinskim/ gradskim vlastima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije